Matovič: Ha nem lesz sikeres az országos tesztelés, jöhet a teljes lockdown

Matovič: Ha nem lesz sikeres az országos tesztelés, jöhet a teljes lockdown

A miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a következő hetekben két turnusban megvalósulhat az lakosság országos szintű tesztelése. A lebonyolítás részletei egyelőre még nem tisztázottak, de Matovič jelezte, amennyiben nem kerülhet sor a tömeges tesztelésre, akkor bizalmatlansági indítványt kezdeményez kormánya ellen.

A Markízán ezt megfejelte azzal, hogy „teljes lezárásra” kerülhet sor, ha a lakosságnak csak kis része vesz majd részt a nem kötelező lakossági tömegteszten.

„Ha a vizsgálaton csak a népesség 10-20 százaléka vesz részt, akkor nem fogjuk tudni elkerülni a teljes lockdownt – vagyis a lakosság mozgásának teljes korlátozását. Olyan lesz, mint Izraelben: otthon kell maradni, és hetente egyszer lehet elmenni üzletbe. Így akarunk élni? Én nem szeretnék. Úgyhogy, a döntés tényleg a mi kezünkben van. A teszt egyáltalán nem fáj, senkinek nem árt és segíthet rajtunk”

fogalmazott a kormányfő. Hozzátette, hogy a teljes lezárás azzal, hogy csak az egészségügyi dolgozók és az atomerőművek dolgozói mehetnek munkába, napi 100 millió eurós veszteséget okozna a szlovák gazdaságnak.

Márpedig egy ilyen lezárásnak legalább három hétig kellene tartania, ami több mint 2 milliárd eurós veszteséget jelent.

Hírdetés

„Ez vár ránk, ha a tömegtesztet nem végezzük el. Tényleg Csehország nyomában vagyunk, mindössze két héttel vagyunk lemaradva.

fogalmazott.

A kormányfő szerint a tesztelés nélkül 4 millió lakosnak kellene otthon maradni a lockdown miatt, de a töemgtesztelés eredményeképpen nagyjából 80-100 ezer ember kerülne karanténba, ami jóval elfogadhatóbb gazdasági és politikai értelemben is.

Matovič szerint az lenne az ideális, ha a népesség legalább 80-90 százalékát sikerülne letesztelni. Hozzátette, hogy minden tesztelési ponton egy héttagú csoport végezné a mintavételeket. Minden csoportban lenne egy katona, egy rendőr, három illetékes személy az adott önkormányzattól és két egészségügyi dolgozó. A tesztelések elvégzéséhez az államnak összesen 50 ezer embert kell mozgósítania.

Kiemelte, ha a tömeges teszteknek köszönhetően sikerülne 500 alá csökkenteni a napi új fertőzöttek hétnapos mozgóátlagának értékét, akkor fokozatosan enyhíteni lehet a korlátozó intézkedéseket is.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »