Matovič: „Ezt elrontottuk”

Matovič: „Ezt elrontottuk”

Az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma csütörtökön meghaladta a 400-at, ezért Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök szigorú intézkedések bevezetését helyezte kilátásba.

Az utóbbi három napban folyamatosan rekordot döntött az újonnan azonosított betegek száma: kedden 338, szerdán 360, csütörtökön pedig már 419 új koronavírussal fertőzött személyt találtak. Sajnos a halálos áldozatok száma is nőtt, az egészségügyi tárca beszámolója szerint 2 újabb emberéletet követelt a vírus. Mindkét személy a veszélyeztetett, 65 év feletti korosztályba tartozott. Az egyik áldozat egy 67 éves, a másik egy 87 éves nő, előbbit a Pozsonyi Egyetemi Kórházban, utóbbit pedig a nagymihályi kórházban kezelték. A boncolás mindkettejüknél kimutatta, hogy a vírus átterjedt a tüdejükre, így már nem tudtak rajtuk segíteni.

Igor Matovič a legújabb vírusadatokkal kapcsolatban közösségi oldalán azt üzente, „ezt elrontottuk”. A kormányfő úgy véli, hogy az állandó támadások, a koronavírus megkérdőjelezése, a szigorítások látványos megszegése, valamint az azok kinevetése, akik betartják az előírásokat, meghozták az eredményt.

„Amikor még a finomabb szigorításokért küzdöttem, mindössze feleennyi új eset volt…. bíztam benne, hogy az emberek értékelni fogják a nagyobb szabadságot, és értelmesen fognak viselkedni. Sajnos csalódnom kellett”

– üzente a miniszterelnök, aki a bejegyzésében arra is utalt, hogy a közeljövőben újabb szigorítások várhatók.

A járványbizottság össze is ült, a tárgyaláson pedig részt vett a kormányfő is. Ján Mikas országos tiszti főorvos a szigorításokkal kapcsolatban egyelőre annyit árult el, hogy az intézkedések várhatóan az iskolai maszkviselést, a tömegrendezvényeket, valamint a határokat érintik.

A miniszterelnök hozzátette: nem árul zsákbamacskát, a központi válságstáb hétfői ülésén arról lesz szó, hogy az esküvőkön részt vevők létszámát 30-ra, a kültéri rendezvények résztvevőinek létszámát 200-ra, a beltéri rendezvények létszámát pedig 100-ra csökkentenék. Szóba kerül továbbá Ausztria és Magyarország felvétele a vörös országok listájára. Az említett változások várhatóan október 1-től lépnek életbe.

Hírdetés

Szlovákia egyelőre nem bővítette a kockázatos országok listáját, más európai országok viszont aggodalommal figyelik az itteni járványhelyzetet. Ennek eredményeként a külügyminisztérium közölte: Anglia törölte Szlovákiát a biztonságos országok listájáról. Aki tehát szombaton hajnali 4 óra után érkezik Szlovákiából Nagy-Britanniába, annak 14 napra kötelezőn karanténba kell vonulnia. A tárca csak akkor javasolja az Angliába való utazást, ha az feltétlenül szükséges.

A járvány gyors terjedése miatt a rizikós belföldi régiók száma is fokozatosan növekszik. A vörös kategóriába tartozó járások száma az előző héthez képest 5-tel nőtt, jelenleg 19 ilyen régiót tartanak számon. Ezek a következő járások: Pozsony 5 városrésze, Szenci, Szakolcai, Nagyszombati, Nyitrai, Komáromi, Trencséni, Nagykürtösi, Námesztói, Turdossini, Alsókubini, Ólublói, Nagymihályi, Szinnai, Szobránci.

A vörös kategóriába tartozó régiókban a járványbizottság szigorúbb előírások bevezetését javasolja.

Ahogy arról hétfőn beszámoltunk, az egyetemeken hétfőtől megkezdődött az oktatás, ami újabb rizikót jelent a vírus terjedése szempontjából. A legnagyobb kockázatot azonban nem maga az oktatás jelenti, hanem az, hogy a diákok jelentős része visszatért a kollégiumokba.

A helyzet komolyságát alátámasztja, hogy a két legnagyobb pozsonyi kollégiumban „vörös állapotot” hirdettek, miután újabb és újabb diákoknál mutatták ki a fertőzést. Ez azt jelenti, hogy a kollégiumokat üzemeltető Comenius Egyetem olyan szigorító intézkedéseket vezetett be, amelyek segítségével igyekeznek minimálisra csökkenteni a vírus terjedését. A közös tanulóhelységek kapacitását felére csökkentették, az egyes szobákban pedig csak annyian tartózkodhatnak, ahányan az adott szobában laknak (így próbálják megakadályozni, hogy az ott lakók vendégeket fogadjanak). Az egyetem továbbá nem javasolja, hogy a diákok a lakótársak szobájába látogassanak, és ha a helyzet tovább romlik, akkor akár be is tilthatják a szobalátogatást.

„A hónapok óta érvényben lévő higiéniai előírásokat néhány lakó alábecsüli, és a felelőtlen viselkedésükkel, főleg az éjszakai gyülekezésekkel saját maguk és mások egészségét is veszélyeztetik”

– olvasható az egyetem közleményében. Amennyiben a diákokat rajtakapják, hogy nem tartják be a szabályokat, először pénzbüntetésre számíthatnak, ha viszont többször is előfordul a kihágás, akkor akár ki is tilthatják őket a kollégiumból. 

(nar, TASR, Denník N, Sme, TA3)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »