Matovič és Kollár óriásplakátokról bolondítja az embereket

Matovič és Kollár óriásplakátokról bolondítja az embereket

A négy kormánypárt közül kettő megtévesztő családtámogatási eredményekkel kampányol az országban. Úgy tűnik, előre isznak a medve bőrére, mert egyelőre a fele se igaz az óriásplakátok üzenetének! A Sme rodina a bérlakásokkal, az OĹaNO pedig a 200 eurós családi pótlékkal kábítja az ország lakosságát.

Mindezt hencegve és elhamarkodottan tetszik, mert még közel sem biztos az, amit ők már tényként közvetítenek. Meggondolatlanul áltatják az embereket különböző családtámogatásokkal, melyeket ők kezdeményeztek és harcoltak ki a kormánykoalícióban. Boris Kollár idézőjelbe téve magát (ugye megmondtam hangsúllyal) mosolygós arccal közli a lakossággal, hogy a bérlakás program, ami a Sme rodina kampányának fontos részét képezte, mára már valóság! A parlamentben a képviselők ugyan megszavazták az állami bérlakások építését, de ettől még nem fognak villámgyorsan ezerszámra konkrét formát ölteni szerte az országban úgy, ahogy a házelnök gondolta és ígérte.

Az igazsághoz tartozik, hogy különböző kifogások miatt csaknem egy évig húzódott a parlamentben a Sme rodinának ez a javaslata, eddig még egyetlen egy államilag támogatott bérházat sem kezdtek el építeni. A jövő évi költségvetéstervezetben az erre szánt 20 millió euró a ZMOS szerint édeskevés az építkezési anyagok égbe szökött árai miatt, és ráadásul bizonytalan sorsú még ez az összeg is.

Félő tehát, hogy Kollár bérlakásprogramja a parlamenti törvénykezés ellenére egy ugyanolyan blöff csak a részéről, mint a kedvezményes családi autókölcsönzés az államtól havi 100 euróért, amit igazán még kormány, illetve parlamenti körökben sem vesznek komolyan. De a mosolygós párt- és házelnök biztos lesz annyira ügyeskedő, hogy a legközelebbi parlamenti választásokig legalább egy állami bérház építkezését valahol látványosan elkezdjék, és az is előfordulhat, hogy egy-két család tud majd az államtól egy hónapra bérelni magának egy rozoga személygépkocsit az általa javasolt vagy az inflációt mértékében emelkedő összegért.

Hírdetés

A másik blöffnagymesterünk a pénzügyminiszterünk, Igor Matovič. Az országban sűrűn kirakatott óriásplakátokon tényként sugározza a 200 eurós családtámogatást gyerekekként egy „megcsináltuk” (ugye ismerős) szlogennel együtt és kipipáltként feltüntetve. Vagyis jöhet a következő humbug! Eddig megvolt a beoltott öregeknek a 300 eurós támogatás, a szerencsejátékosoknak a covidlottó, mi jöhet még? Talán már semmi, és a család/gyerek/200 euró sorsa is egyelőre még bizonytalan. 

A többség számára ismert ennek a családtámogatási formának a szlovákiai sorsa, amely közel sem vethető össze a hasonló jellegű magyarországi támogatásokkal. A parlamentben a képviselők megszavazták ugyan a szélsőséges ĹSNS támogatásával, de Zuzana Čaputová nem írta alá a törvényt. A képviselők megtörhetik az államfő vétóját, de abban az esetben az alkotmánybíróságon landolhat. Tehát korán lett az kipipálva a plakátokon!

Meg aztán mennyi is az annyi? A havi 200 euró gyerekként miből áll össze? Úgy jön ki optimális esetben, de nem feltétlenül, hogy némelyik szülő adóbónuszként érvényesíthet 100 eurót a gyermek korától és a szülői keresettől függően, 60 eurót kaphatnak az iskolai szakkörök látogatásért 18 éves korig, az óvodáskorúak és a felsőoktatásban résztvevők ebből ugye kimaradnak, tehát szűkül a 200 eurósok köre. A maradék 40 euró járna csak alanyi jogon családi pótlékként. Nesze semmi, fogd meg jól!

De legalább el lehet mondani, hogy ők mindent megtettek, csak a válság miatt egyrészt nincs az államkasszában elég pénz az állami bérlakások építésére, másrészt van egy kerékkötő államfő és lehet még egy akadékoskodó alkotmánybíróság is. Ezen kívül van az OĹaNO-nak egy populista választási programadóssága is: 200 eurót ígért a párt a terhes asszonyoknak, eddig ez nem valósult meg. Kíváncsian várjuk, mikor rukkolnak ki vele.

Elégedjünk meg azzal, hogy Boris Kollár és Igor Matovič ott mosolyognak elégedetten az óriásplakátokon? Nekünk viszont nincs okunk sem a mosolygásra, sem az elégedettségre!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »