Matovič: Csehország besorolása amolyan köztes állapotban lesz

Matovič: Csehország besorolása amolyan köztes állapotban lesz

A miniszterelnök kedden a Sasvár-Morvaőrön tartott ünnepi szentmise után a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy sikerült tisztázniuk a kellemetlen diplomáciai helyzetet Andrej Babišsal, amely Csehország vörös besorolása körül alakult ki. Mint arról beszámoltunk, Martin Klus (SaS) külügyi államtitkár már a Központi Válságstáb ülése közben posztolta facebook-oldalán a Csehországot érintő, pénteken életbe lévő korlátozásokat, holott akkor még a cseh miniszterelnök sem kapott hivatalos értesítést erről.

Matovič szerint cseh kollégájával nagyon őszintén véleményt cseréltek Klusról.

A szlovák kormányfő szerint Csehország estében leginkább az a veszélyes, hogy mennyi tesztet végeznek el naponta. Nagyjából minden hatodik tesztelt személynél mutatják ki a koronavírus jelenlétét, ami Matovič véleménye szerint a WHO szemszögéből is nagyon magas szám. Szavai szerint Szlovákiában a tesztelt személyek 3-4 százalékánál mutatják ki a fertőzés jelenlétét.

Hírdetés

A szlovák miniszterelnök rámutatott arra, hogy Csehország amolyan köztes állapotban lesz a zöld és vörös besorolású országok között. Formálisan vörös, rizikós országként tartják majd számon, de sok kivételt adnak, valamint szúrópróbaszerű ellenőrzéseket a határokon. Kiemelte, hogy a két ország között szoros a kapcsolat.

“Ha azonban a csehországi helyzet drámaian romlana, akkor be kellene keményítenünk”

zárta a kormányfő.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »