Matovič bízik az elnöki vétó megtörésében. Gröhlinget az “alkohol és vagyonosok” miniszterének nevezte

Matovič bízik az elnöki vétó megtörésében. Gröhlinget az “alkohol és vagyonosok” miniszterének nevezte

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter továbbra is bízik abban, hogy a családtámogatási csomag kapcsán a parlament végül megtöri Zuzana Čaputová vétóját. Sőt, úgy véli, még az intézkedést az államfő meg is támadja az Alkotmánybíróságon, a taláros testület akkor is a családok javára döntene.

“Mindent megteszek azért, hogy a támogatást a családok megkapják, annak ellenére, hogy minden eszközzel gáncsolnak minket. Nem tartom valószínűnek, hogy a vétót nem sikerül megtörnünk”

fogalmazott hétfői sajtótájékoztatóján. Az OĽANO ezúttal sem számíthat az SaS szavazataira a szavazásnál, így független vagy ellenzéki képviselők támogatására szorul rá.

A pénzügyminiszter nem zárkózik el az elől, hogy megnyissák a gyorsított jogalkotási eljárás létjogosultságának kérdését. A liberálisok és a sajtó döntő része, valamint az elnök erre hivatkozva próbálja zátonyra vinni a családokat évi 1,2 milliárd euróval támogató rendszerszintű intézkedést.

Matovič emlékeztetett, hogy más miniszterek törvényeinél a gyorsított eljárás senkit sem zavart (az elnököt sem), például Richard Sulík vállalkozói környezetet javító Kilečko nevű törvényét (és Kolíková vitatott bírósági reformját) szintén így fogadták el – azt Čaputová mégsem vétózta meg.

Gröhling magyarázza a bizonyítványát

Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter ellenben abban reménykedik, hogy a parlament nem tudja megtörni az államfő vétóját, mert akkor szerinte több százmillió eurót sikerül megtakarítani.

Hírdetés

“Az elnökasszony nagyon helyesen kifogást emelt a gyermekkurzusok támogatása ellen, hiszen még gyermekek iskola ideje sincs biztosítva, így nem oldhatjuk meg a kurzusokat”

fogalmazott. Valójában Čaputová a támogatásnak nem csak ezt a részét helytelenítette.

Matovič saját bevallása szerint azt reméli, hogy a hamarosan esedékes pedagógus-tüntetések nyomást fejtenek ki Gröhlingre. Az SaS és Gröhling ugyanis megvétózta a kormányban azt a javaslatot, amely megemelte volna az alkohol, a dohányáru és szerencsejátékra kivetett adót, és az ebből befolyó bevételből 10 százalékos béremelést hajtott volna végre a pedagógusoknak.

Matovič szerint a pedagógusoknak talán sikerül megmagyarázniuk Gröhlingnek, hogy “ő oktatási miniszter, nem az alkohol, szerencsejáték és vagyonos cégek minisztere”.

Az oktatási miniszter ugyanakkor azt állítja, hogy a Matovič családtámogatási csomagjában a kurzusokra szánt tétel 400 millió euróba kerül, míg a pedagógusi bérek emelése évente 180 millióba kerül csak. Azal is érvelt, hogy az iskolák a magas energiaárakkal is küzdenek.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy sem Gröhling, sem az SaS nem nyújtott be egyetlen egyszer sem – mióta kormányon vannak – javaslatot a pedagógusi bérek emelésére, vagy az oktatási intézmények energiaköltségeinek kompenzálására. A választások óta pedig eltelt bő két év…

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »