Matovič az „őrültekkel” készül harcba szállni, Pellegrini szerint nem az embereket kellene okolnia a vírus terjedéséért

Matovič az „őrültekkel” készül harcba szállni, Pellegrini szerint nem az embereket kellene okolnia a vírus terjedéséért

A jelenlegi kormányfő, Igor Matovič ezúttal sem hazudtolta meg magát és a tegnapi után ma is közösségi oldalán mondott vaskos véleményt az egyre riasztóbb koronavírus-adatokra reagálva. Bejegyzésében a szabályokat megszegő embereket teszi felelőssé a nagy ütemben növekvő esetszámok miatt.

„Elnézést, de nem fogom azoknak az embereknek a véleményét hallgatni, akik számára, a sajátjukon kívül, más emberek élete és halála, nem érték. Kiabáljanak annyit, amennyit csak akarnak és hecceljék egymást, engem nem érdekelnek. Az egyetlen, ami most nekem számít, azok az emberek, akik az őrültek beteges viselkedése miatt nem tudnak egyedül védekezni és ezért az egészségükkel és az életükkel fizethetnek” – írta posztjában a kormányfő.

A helyzet szerinte rendkívül komoly és éppen ezért 3 hónap után saját kezébe veszi a COVID-19 elleni küzdelem vezetését, ugyanazzal a céllal, mint az első hullám idején: megnyerni a csatát a lehető legkisebb áldozattal.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a szigorúbb szabályok csak több hét múltával fogják éreztetni hatásukat és a meredeken emelkedő járványgörbét lefele irányítani rengeteg közös erőfeszítést fog igényelni.

– üzente a kormányfő.

Igor Matovičnak nem a polgárokat kellene bírálnia, felelősségre vonnia a vírushelyzet miatt, mert az nem teremt jó légkört, fejtette ki Peter Pellegrini exkormányfő, leköszönő házalelnök a Szlovák Rádió Szombati dialógusok című műsorában.

Hírdetés

Pellegrini szerint, ahogy a mostani kormányfő a közösségi hálón és a sajtótájékoztatókon megnyilvánul, az azt jelzi, hogy elveszett az összhang a polgárok és a kormány között. Ennek pedig az lehet a következménye, hogy az emberek bizonytalanná válnak és már nem akarnak hinni annak, amit parancsolnak nekik.

A műsorban szereplő Juraj Šeliga szerint a válságstáb hétfőn fogadja el azt az intézkedéscsomagot, amivel meg akarják akadályozni a fertőzöttek számának „radikális emelkedését”. Leszögezte azt is, senki sem akarja már úgy lezárni a határokat, mint az első hullám idején és a várható intézkedéseknek biztosítaniuk kell az emberek számára a lehető legnormálisabb életet, ugyanakkor az egészség védelmét is szem előtt kell tartaniuk.

Pellegrini rámutatott arra is, hogy nem működik az eKaranténa applikáció, amit a járvány második hulláma idején ki lehetne használni. Bírálta azt a helyzetet is, amiben a közegészségügyi hivatalok jelenleg vannak.

– jegyezte meg. Az sem mindegy, hogy ha találnak is kontaktszemélyeket, azokat egy 24 órán belül, vagy pedig csak 3 nap múlva találják-e meg. Szerinte „Itt lehetnénk jobbak is és a növekedés kisebb lenne.”

A vitatkozó felek egyetértettek abban, hogy jelenlegi helyzetben párttagságtól függetlenül kell cselekedni és felelősségteljes hozzáállásra buzdítani az embereket. Pellegrini az éteren át is arra kérte az embereket, hordjanak maszkot és gondoljanak közben szüleikre és nagyszüleikre.

– mondta.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »