Matovič arra kér mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a kijárási korlátozást

Matovič arra kér mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a kijárási korlátozást

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő a közszolgálati televízióban felszólított mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a kijárási korlátozást, amelyet a kormány a húsvéti ünnepek idejére vezetett be az új típusú koronavírus miatt kialakult válsághelyzetre reagálva.

„A COVID-19 betegség elleni küzdelem világranglistáján Szlovákia a legsikeresebb országok közé tartozik. Annak ellenére, hogy a kormányzást az ország történelmének legnehezebb pillanatában vettük át, naponta kapom az elismerő üzeneteket az európai vezetőktől, melyekben az eredményeinket méltatják. Csakhogy ezek nem a mi, hanem az önök eredményei”

– hangsúlyozta a kormányfő.

Hírdetés

Hozzátette: a lakosság felelősségteljes magatartása és elszántsága nélkül a kormány minden egyes rendelkezése csak egy darab papír lenne.

Matovič felidézte, hogy a kormány precedens nélküli óvintézkedéseket fogadott el, amelyek helyénvalónak bizonyultak, de ha az emberek nem viselkednének felelősségteljesen, ezek sem működhetnének. A húsvéti ünnepek idején érvényes kijárási korlátozásra utalva elmondta: erre az óvintézkedésre azért van szükség, hogy az emberek „pár nap szabadság” miatt ne rombolják le azt, amit az elmúlt hetekben közösen felépítettek.

A kormány hétfőn döntött arról, hogy kijárási korlátozást vezet be, amely 2020. április 8-tól 13-ig lesz érvényben. Ez a korlátozás nem vonatkozik az olyan tevékenységekre, mint a munkahelyre való bejárás, a bevásárlás, az orvosi látogatás, a közeli hozzátartozó temetésén való részvétel, továbbá a rokonokról való gondoskodás vagy a szomszédok megsegítése, valamint a természetjárás, de csak az adott járás, illetve Pozsony és Kassa határain belül. A kijárási korlátozás ideje alatt tilos gyülekezni is. Csak azok mozoghatnak csoportosan az utcán vagy a szabadban, akik egy háztartásban élnek. Az intézkedés célja a húsvéti rokonlátogatások megakadályozása, és ezáltal az új típusú koronavírus szlovákiai terjedését jellemző, eddigi pozitív tendencia megőrzése.

A megszegésért akár 1650 eurós büntetés járhat.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »