Matovič a túl lassú a vakcinázást kritizálja: “Nyolcszáz nap van hátra a kollektív immunitásig”

Matovič a túl lassú a vakcinázást kritizálja: “Nyolcszáz nap van hátra a kollektív immunitásig”

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter élesen kritizálta az oltási program lassúságát.

“Az elmúlt napokban csak napi 3000-rel nőtt az első oltást felvevők száma. Ha továbbra is ilyen ‘tempóban’ haladunk, akkor a szükséges 85 százalékos kollektív immunitást valamikor 2023 októberében érjük el”

írta a volt kormányfő a közösségi oldalán. Szerinte az adatok arra utalnak, hogy az oltás tempója tovább csökken majd, amit azt jelenti, hogy “önként döntöttünk úgy, hogy puszta kézzel, a korlátlanul rendelkezésre álló fegyver nélkül szállunk szembe a Delta-variánssal, mert abban reménykedünk, hogy Szlovákiát majd elkerüli a harmadik hullám”.

Szlovákiában jelenleg 2 260 743 személy kapta meg legalább az első adag oltását. Az első hullám elején célul kitűzött (egyébként globális viszonylatban nem túl ambiciózus) 60 százalékos országos átoltottsághoz még legalább 1,04 millió embert kellene beoltani. Elvileg ezt a lemaradást hivatott behozni a vakcinalottó. Csakhogy az első hullám óta megjelent az eredeti koronavírustól 40-70 százalékkal fertőzőképesebb brit mutáció, és idén tavasszal Indiából el kezdett terjedni a britnél 40-60 százalékkal fertőzőképesebb Delta-variáns.

Hírdetés

Ilyen körülmények között tényleg gyenge eredmény, hogy még a 60 százalékos oltottsági szint eléréséhez a harmadik hullám közepén még mindig 1 millió személyt kellene immunizálni – miközben mélyponton van az oltási hajlandóság.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Igor Matovič és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter rendszeresen kritizálják egymást burkoltan vagy kevésbé burkoltan. Lengvarskýt Matovič miniszterelnöki lemondása után nevezték ki az egészségügyi tárca élére, és a járványkezelés területén több kérdésben is a liberális szempontokhoz állt közelebb. Tipikus példa a Szputnyik V vakcinával szembeni negatív kijelentései és az orosz vakcina használatának késleltetése.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »