Matovič a TA3-ban: Alacsony az átoltottsági ráta, kemény tél jöhet

Matovič a TA3-ban: Alacsony az átoltottsági ráta, kemény tél jöhet

Vannak országok, mint Dánia, Nagy-Britannia, ahol teljesen kikapcsolhatták a járványügyi intézkedéseket és normális életet élhetnek, mondta Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter a TA3 Politikában című vasárnapi politikai vitaműsorban.

Szlovákiában veszélyesen alacsonya legveszélyeztetettebb korcsoport átoltottsága. Országos szinten az összlakosság átoltottsága alig 43 százaléka, 50 év felett szintén kevés, 80 év felett is alig 60 százalék.

E korosztály már lekéste a kellő időben való oltást, hiszen ha most beoltatják magukat az első vakcinával, a második adag, és így szinte teljes védettség garantálását csak karácsony előtt érik el. A harmadik hullám addig azonban már felfut.

“Sok ember fog emiatt feleslegesen meghalni”

– hangzott el a műsorban.

Hírdetés

A helyzethez Matovič szerint Lengvarský egészségügyi miniszter is hozzájárult, akinek nem sikerült hatékony kampányt kifejtenie az oltás népszerűsítése érdekében. Továbbá szerinte az ellenzék is felelős, akiknek a választótáborában több az idős személy, mégis az oltástól való elriasztással a halálba küldik őket – fogalmazott Matovič.

„Visszaélnek az emberek tájékozatlanságával és félrevezetik őket csak azért, mert így szeretnének kormányt buktatni és elkerülni a börtönt“

– hangzott el a műsorban.

Az OĽaNO elnöke szerint nem megoldás most, a hullám közepén leváltani az egészségügyi minisztert. Elmondta azt is, hogy az oltás iránti motiválást segítő szerencsejáték és közvetítői bónusz intézménye október végével megszűnik.

Ő maga az országos tesztelés eredményességét dicsérte a járvány elején, melynek hatékonyságát a világ elsőszámú szakmai folyóirata, a Science is elismerte. Konkrétan azt írták, hogy kisebb csoda volt a járvány kellős közepén egy hónapra megállítani a kórházban ápolt betegek számának növekedését, ami az országos teszteléssel sikerült.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »