Matovič a romatelepeken élő gyerekeket óvodába, a felnőtteket a gyárakba küldené

Matovič a romatelepeken élő gyerekeket óvodába, a felnőtteket a gyárakba küldené

POZSONY. Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek politikai mozgalom azt szeretné, ha a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek számára kötelezővé tennék az óvodalátogatást. Az oktatási-nevelési törvény általuk benyújtott módosító javaslatáról e héten tárgyal a parlament – jelentette ki sajtótájékoztatója alkalmával Igor Matovič, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek politikai mozgalom elnöke és hozzátette: a gyárakban nincsenek munkások, alkalmazni kellene a romtelepek lakóit.

A roma gyerekek nem sikeresek az iskolában

„A gyáraknak munkakészséggel rendelkező emberek kellenének. Sajnos, a roma gyerekek a telepeken a sárban nevelkednek. Elmegy az iskolai beiratkozásra, de nem érti a feltett kérdést, nem ért szlovákul, így a mentálisan sérült gyermekek közé sorolják. A tanító néni egy év halasztást javasol. Egy év múlva újra megjelenik és megkapja a pecsétet, hogy mentálisan sérült, speciális iskolába küldik. Ám ha a gyermek óvodába jár, normálisan fejlődő gyermek válhat belőle, csupán segítő kezet kell neki nyújtani” – szögezte le Matovič, aki szerint egyáltalán nem rasszista intézkedésről van szó. „Olyan rendelkezésről van szó, mely mindenkinek hasznára válna” – vélekedett a képviselő.

Peter Pollák szerint, aki az elmúlt választási időszakban romaügyi kormánybiztosként dolgozott, annak ellenére, hogy a javaslat számos, az oktatási rendszerben nem sikeres roma gyereket érint, nincs etnikai jellege. „A fiatal romák felkészületlenek, nem felelnek meg a munkapiac elvárásainak. A kommunikáció és az írástudás terén is gondokkal küzdenek. A roma gyerekek Szlovákia titkos aduja, de társadalmi, kulturális és nyelvi korlátokkal küzdenek” – állítja Pollák.

Kötelező előkészítő oktatás

A jelenlegi jogszabály szerint a gyermekeknek egy évvel iskolába lépés előtt kötelezően részt kell vennie az óvodai előkészítő oktatáson, vagyis ötéves kortól kötelező az óvodai oktatás.

„A gyermekeknek gondot okozhat egy év alatt beilleszkedni a kollektívába, elsajátítani a társadalmi szokásokat és az alapiskolába lépéshez szükséges valamennyi tudást és készséget. Sok gyermek számára egy év túlságosan rövid ahhoz, hogy képes legyen a nevezett lépéseket megtenni, éppen ezért kénytelen az alapiskolák úgynevezett nulladik évfolyamát elvégezni. Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OźaNO) képviselőinek az a benyomása, – mint ahogy arra a szakemberek is rámutatnak – hogy a gyermek nevelését már kora gyermekkorban el kell kezdeni.

„A szociálisan hátrányos környezetből érkező gyermekek számára ez mindennél fontosabb, ugyanis eleve nehéz kezdeti feltételek közül indulnak. Az oktatási program keretében a hátrányos környezetből érkező gyermekek számára már kora gyermekkortól fontos az előkészítő óvodai oktatásra való ösztönzés, ugyanis ha időben elkezdik az óvodai képzést, felkészülhet a kötelező iskolalátogatásra” – indokolták javaslatukat az indítványozók, majd hozzátették: ezzel kiküszöbölhetik az oktatási sikertelenségek kockázatát, a gyermek pedig elsajátítja az alapvető társadalmi szokásokat és készségeket, hogy aztán gond nélkül beilleszkedhessen az oktatási rendszerbe.

Javaslat az óvodai oktatás megkezdésére

A szociálisan hátrányos környezetből érkező gyermekeknek a törvényjavaslat szerinti hároméves kortól való kötelező óvodalátogatása szempontjából fontos szerepet játszana a szociális és gyermekvédelmi gondnokság, mely a gyermek óvodába való felvételére javaslatot tenne az adott óvoda fenntartójának, aki azt az óvoda igazgatója elé terjesztené.

„Tekintettel arra, hogy a szociálisan hátrányos környezetből érkező gyermekek számára kötelező az iskolai előkészítő oktatás, csakúgy, mint az iskolai oktatást megelőző egy éves óvodalátogatás is, valamennyi oktatási forma ingyenes” – zárták le a témát a képviselők. A törvénymódosítási javaslat a szociálisan hátrányos környezetből érkező gyermekek kötelező iskolai előkészítő oktatásának további kérdéseivel is foglalkozik, mint például a kötelező óvodalátogatás elmulasztásáért járó pénzbüntetéssel is.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »