Matovič: a nők ugyanazért a munkáért 9%-kal alacsonyabb fizetést kapnak, mint a férfiak

Matovič: a nők ugyanazért a munkáért 9%-kal alacsonyabb fizetést kapnak, mint a férfiak

A nők ugyanazért a munkáért alacsonyabb bért kapnak, mint a férfiak, ami ellentétes a munka törvénykönyvével. Ezt pénteki sajtótájékoztatóján jelentette ki Igor Matovič, az OĽaNO mozgalom elnöke. Hozzátette: javaslatokkal fognak előállni a bérdiszkrimináció visszaszorítása érdekében.

Matovič szerint ugyanazért a munkáért, melyet ugyanazon a helyen végeznek, a nők átlagosan 9%-kal alacsonyabb fizetést kapnak, mint a férfiak. Az ellenzéki politikus ezt a platy.sk portál felmérésére hivatkozva jelentette ki, figyelmeztetve, hogy a nemi diszkriminációt az alkotmány is tiltja. „Az, hogy a nők 9%-kal alacsonyabb bért kapnak ugyanazért a munkáért, teljesen ellentmond a munka törvénykönyvének” – figyelmeztetett Matovič.

Hírdetés

Az OĽaNO ezt a problémát a tervezett népszavazás kérdései között is felvetné. Ezen kívül olyan törvénymódosítás előterjesztését tervezi, melynek értelmében az alkalmazottak képviselői elkérhetnék a munkáltatótól az alkalmazottak pontos névsorát és az egyes alkalmazottaknak fizetett bérek összegét, ha felmerülne a gyanú, hogy ilyen téren hátrányosan megkülönböztetik őket. „Hogy az alkalmazottak képviselői ilyen módon megvédhessék a nőket az esetleges diszkriminációval szemben” – tette hozzá Matovič.
 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »