Matovič: A betegek vesztettek az orvosokkal való megállapodással

Matovič: A betegek vesztettek az orvosokkal való megállapodással

A kórházi orvosok fizetésének a kormány eredeti ajánlatát meghaladó emelése miatt az egészségügyi rendszer más fejezeteiben kell megszorításokat eszközölni, amit végső soron a betegek fognak megfizetni. Ezt Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter mondta az RTVS O 5 perc 12 című vasárnapi politikai vitaműsorűban. Erik Tomáš (HLAS-SD) ellenzéki képviselő a társadalmi hangulatkeltéssel vádolta Matovičot.

“Attól tartok, a beteg veszített”

– kommentálta Matovič azt a megállapodást, amely szerint 2023. január 1-től a kórházi orvosok minimálbérének együtthatója az átlagbér 2,5-szerese, az atesztációval nem rendelkező orvosok esetében pedig másfélszerese.

Ezen túlmenően a nem atesztált orvosok fizetését évente az átlagkereset 0,015-szörösével kell emelni, az atesztált orvosok fizetését pedig 0,025-szörösével 30 éven keresztül. 2025. január 1-től az atesztációval rendelkező orvosok szolgálati éveinek együtthatója 30 évre vonatkozóan az átlagkereset 0,03-szorosára emelkedik.

Matovič szerint azonban az orvosi szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokon soha nem került szóba a jobb egészségügyi ellátás, a betegek érdeke, a kenőpénzek kérdése, a jobb orvosi készülékek vagy a rákgyógyító gyógyszerek elérhetősége, hanem csak a fizetések.

“Sajnos ez egy olyan megállapodás, ahol a szakszervezetisek leültek az asztalhoz, ahol megterítettek minden egészségügyben dolgozók és a betegeket számára. A szakszervezetisek azonban azt mondták, hogy ezt csak a kórházi orvosoknak veszik el”

– mondta Matovič.

Hírdetés

A miniszter szerint ilyen alapon az atomerőművek dolgozói is jelentős béremelést követelhetnek atomrobbanás fenyegetése mellett. „Erre a a veszélyes dologra mutattam rá” – hangsúlyozta Matovič.

“Precedenst teremtettünk. Az ápolóknak, mentősöknek, mozdonyvezetőknek, atomerőmű-alkalmazottaknak, tanároknak, takarítóknak szemétszállítóknak nincs erkölcsi joguk sztrájkolni? Hagyják ott a szemetet, és mondják, hogy ők is a cseheknél 10%-kal magasabb fizetést akarnak? ” – tette hozzá a miniszter.

Tomáš ellenzéki képviselő a feszültség fokozásával vádolta Matovič minisztert és Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnököt, amikor kezdetben megtagadták a tárgyalást az orvosi szakszervezetekkel. Elmondása szerint a probléma a COVID-19 világjárvány idején kezdődött. “Míg más országok megemelték a reálfizetéseket, így köszönve meg az orvosoknak, a mentősöknek és az ápolóknak elkötelezettségüket és erőfeszítéseiket, mert nélkülük ez nem jöhetett volna létre” – mondta Tomáš.

Szerinte Matovič kijelentéseivel magára haragítja a közvéleményt a munkavállalók más csoportjait pedig az orvosokra.

Matovič ugyanakkor cáfolta szavait, azzal érvelve, hogy csak a tavalyi ében 84 millió euró összegben emelték az egészségügyi dolgozók fizetését.

Matovič emlékeztetett rá: ha nem fogadják el az állami költségvetésről szóló törvényt, nem lehet teljesíteni az orvosi szakszervezetekkel kötött megállapodást, és más szakmákban sem lesz fizetésemelés. Tomáš szerint az ellenzék támogatni fogja az egészségügyi törvényeket, de a jövő évi állami költségvetés támogatását az előrehozott parlamenti választásról szóló megállapodástól és az ellenzékkel folytatott tárgyalásoktól tette függővé a javaslat esetleges módosításaival kapcsolatban.

Teraz.sk/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »