Matolcsy unokatestvére is offshore-ozott?

Sőt, a Panama-iratokból az is kiderült, hogy az Index kiadójának is volt offshore-háttere. Újabb magyarokra bukkant a Direkt36 a Panama-iratokban.

Ugyan Pethő András, a Direkt36 újságírója nemrég még azt mondta az MNO-nak, hogy újabb politika közeli magyar szereplők már nem bukkannak fel a Panama-iratokban, mégis előkerültek újabb magyar nevek, akikről a Forbes írt. A Direkt36 ajánlója Csányi Sándor OTP-vezér és MLSZ-elnök, a szintén bankár Spéder Zoltán, Gattyán György pornómilliárdos, Kovács Gábor műgyűjtő és Szemerey Tamás nevét említi.

Matolcsy György unokatestvére – aki a jegybanki alapítványi költések nyomán kialakult botrány egyik főszereplője is – 2009 májusa és 2010 júniusa között volt tulajdonosa és igazgatója egy Brit Virgin-szigeteken bejegyzett cégnek, a Sunjoy Developmentnek. Szemerey Tamás azt mondta a Direkt36-nak, hogy technológiai fejlesztésekben szeretett volna részt venni Európán kívül, amihez kellett egy külföldi társaság, ezért szállt be. Végül túl sok hazai elfoglaltsága miatt szállt ki a cégből, amelyről egyébként nem szólt Matolcsynak. Kijelentette:

„Unokatestvéreimnek nem szoktam beszámolni az üzleti tevékenységeimről”.

Csányi Sándor a felesége révén bukkant fel, az ő nevén hoztak létre egy céget, amely a bankár hajóján dolgozó személyzet munkáltatója volt. A bankvezér MLSZ-elnöknek egy máltai cégen keresztül van egy hajója, amelyet Csányi vitorlás katamaránnak nevezett. Indoklása szerint a hajó uniós vizeken kívül is közlekedik, valamint Unión kívülről is dolgoznak rajta, szükség volt egy offshore-cégre. A Durion Services egyébként már nem működik, Csányiék egy profi hajóüzemeltetőt bíztak meg a négyfős személyzettel rendelkező hajó irányításával.

Offshore-háttere volt az Indexnek

Spéder Zoltán FHB Bank-elnök két offhsore-cégben volt meghatalmazott korábban. A Seychelle-szigeteken működő Whitestone International évekig volt tulajdonosa a CEMP médiavállalatnak, ahová az Index hírportál is tartozik. Spéder szerint nem volt tulajdonosa a Whitestone-nak, de többet nem árult el a cégről. A másik cég, ahol meghatalmazott volt, a Novum Asset Management, amelyről szintén elmondta, hogy nem volt a tulajdonosa.

A különféle internetes oldalakkal – köztük pornószájttal – is meggazdagodott Gattyán Györgyről kiderült a Panama-iratokból, hogy bevándorlóként telepedett le az Egyesült Államokban, amelynek kapcsán Nevada államban vagyonkezelőt alapított. Célja, hogy gondoskodjon a családi vagyonról. Az iratok szerint Gattyánnak Los Angelesben 2013-2014-ben hatalmas, 6,5 milliárd forintot érő ingatlanja volt, ez máig a tulajdonában van a vagyonkezelő kommunikációs vezetője szerint.

Kovács Gábor műgyűjtő is felbukkant az iratokban: az állammal is üzletelő férfi érdekeltségébe tartozó négy cég is részvényese volt 2012-ben egy Seychelle-szigeteken működő cégnek, a Trewfield Corporationnek. Kovács egy munkatársa útján közölte a Direkt36-tal, hogy nem kíván nyilatkozni ez ügyben.

A NAV vizsgálódik a Panama-iratok miatt

Magyarország egyébként eléggé fertőzött is offshore-szempontból: csaknem 700 vállalkozás működik ma hazánk területén egyértelmű panamai tulajdonosi háttérrel, és további 5000 hazai cég köthető hasonló egzotikus hátterű offshore országokhoz. A legnépszerűbb adóparadicsomok: Ciprus, Seychelle-szigetek, Suriname.

Magyar offshore érdekeltségek Fotó: MN-grafika

A Panama-iratok nyomán – amelyek a CIA-hoz is elvezetnek – egyébként Orbán Viktor javaslatára a NAV is vizsgálódni kezdett. Magyarországról az egykori MSZP-kincstárnok Boldvai László, valamint a fent említett Erős János érintett – utóbbit már vizsgálja is a parlament gazdasági bizottsága –, de magyar vonatkozásra bukkantunk a műkincs-kereskedelem offshore-ügyei között is. Nem a Panama-iratokból, de kiderült a közelmúltban, hogy Kerényi János fideszes országgyűlési képviselőnek a családjában is voltak offshore-érdekeltségek, emellett Mikola István államtitkár is parkoltathatott pénzt liechtensteini számlán.

Az iratokból készített adatbázist egyébként május 9-én hozza nyilvánosságra az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ). Magyar idő szerint este nyolctól lehet majd böngészni a Panama-iratok tartalmát, itt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »