Matolcsy szerint a V4 lett az EU növekedési motorja

Matolcsy szerint a V4 lett az EU növekedési motorja

Magyar Nemzeti Bank és a Narodowy Bank Polski először szervezett közös nemzetközi konferenciát.

A visegrádi csoport országai az Európai Unió növekedési motorjává váltak, a fenntartható felzárkózáshoz megvannak a megfelelő alapok. A pénzügyi stabilitás megőrzése mellett most a versenyképességi tartalékokat kell aktivizálni, amihez a régiós együttműködések mélyítése is támogatást nyújt – mondta Matolcsy György Krakkóban, a magyar és a lengyel jegybank által közösen szervezett konferencián.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján pénteken közzétett közlemény szerint az MNB és a Narodowy Bank Polski először szervezett közös nemzetközi konferenciát,

együttműködve a neves nemzetközi szakmai műhellyel, az Official Monetary and Financial Institutions Forummal (OMFIF). A visegrádi együttműködést erősítő szakmai eseményen a régiós országok gazdasági növekedési kilátásai voltak a fókuszban, különös hangsúllyal arra, hogy milyen eszközökkel biztosítható a fenntartható felzárkózás.

Hírdetés

Adam Glapiński, az eseménynek helyszínt biztosító lengyel jegybank elnöke nyitóbeszédében kiemelte, hogy mélyebben meg kell érteni a gazdasági növekedés mozgatórúgóit, különösen a termelékenység középtávú alakulását.

A konferencián előadóként részt vettek az MNB felsővezetői és szakértői is. A rendezvényen egyebek mellett olyan témákat vitattak meg, mint

A résztvevők egyetértettek abban, hogy a régiós tapasztalatok és vélemények megosztása a jövőben is támogathatja a gazdaságpolitikák eredményességét.

A konferencián a két jegybankelnök tárgyalásokat folytatott az intézmények közötti szakmai együttműködés erősítéséről is –közölte az MNB.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »