Matolcsy György: helytelen a kormány válságkezelési stratégiája – a nap hírei

Életbe léptek az újabb Oroszország elleni szankciók. A magyar gazdaság válságközeli helyzetben van – jelentette ki a nemzeti bank elnöke. A januárra előrejelzett 5,2 helyett 15 százalékos nyugdíjemelést tart elfogadhatónak a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

Életbe léptek az újabb Oroszország elleni szankciók, az olajembargó mellett a 60 dolláros hordónkénti uniós árplafon is mától érvényes a tengeren szállított orosz olajra. Oroszország válaszlépéseket készít elő a nyugati olajársapka bevezetése miatt – közölte az orosz elnöki szóvivő. Dmitrij Peszkov megerősítette, hogy Moszkva semmilyen formában nem fogadja el az árkorlátozást. Azt hangoztatta, hogy az újabb szankció nem befolyásolja az ukrajnai háború menetét. Ukrajnában az egész országra kiterjedő légiriadó volt az orosz rakétatámadások miatt.

A magyar gazdaság válság közeli helyzetben van, helytelen a kormány válságkezelési stratégiája – jelentette ki a nemzeti bank elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságában. A Reuters tudósítása szerint Matolcsy György arról beszélt, hogy az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, és sürgette azok kivezetését. A jegybank elnök szavairól Facebook-bejegyzésben számolt be a Párbeszédes Tordai Bence, aki egyebek mellett azt idézte, hogy Matolcsy György szerint jövőre 15-18 százalék lesz az infláció.

Matolcsy György szavaira Facebook-posztban reagált a pénzügyminiszter. Varga Mihály azt írta: a Jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat. Szerinte azonban Magyarország építhet az elmúlt évek eredményeire.

Letette az esküt Lantos Csaba energiaügyi miniszter. Minisztériuma december elsejével alakult meg, az energiapolitikán kívül oda tartozik a bányászat a környezetvédelem, a hulladékgazdálkodás és a közműszolgáltatás is. Kinevezése előtti meghallgatásán Lantos Csaba egyértelművé tette, hogy támogatja a Paksi Atomerőmű működését és bővítését, a megújuló energiák közül pedig főként a biogázt, a biomasszát és a geotermiát. Ugyanakkor a napenergiával és a szélenergiával kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a technológia egyelőre nem alkalmas a megtermelésének pillanatában felesleges áram ipari méretekben és gazdaságos tárolására.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,

Hírdetés

onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint országszerte több mint 90 iskola 973 tanára kezdett ma a tiltakozó akciót a jogszerűtlennek tartott elbocsátások ellen. Totyik Tamás az érdekképviselet alelnöke az InfoRádióban megerősítette, hogy az Európai Bizottság is figyelemmel kíséri a polgári engedetlenségi akciók miatt elbocsátott tanárok ügyét. Közben a Vörösmarty Mihály Gimnázium egyik tanára, a Facebook-oldalán jelentette be felmondását az iskolában, hogy szolidaritást vállaljon elbocsátott kollégájával.

A januárra előrejelzett 5,2 helyett 15 százalékos nyugdíjemelést tart elfogadhatónak a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Az érdekképviseletek közleménye szerint az idős emberek helyzetének legalább átmeneti enyhítésére a szövetség nyugdíjas tagozata elvárja, hogy a 160 ezer forint alatti nyugdíjból élőket egyösszegű 50 ezer forinttal sürgősen kompenzálja a kormány. Zlati Róbert a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a követelést egyebek mellett azzal indokolta, hogy az Európai Unióban Magyarországon emelkedtek a legnagyobb mértékben az élelmiszerárak, valamint a rezsi drasztikus drágulása a kisnyugdíjasok számára elviselhetetlen teher.

Csak kis mértékben változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete gabona-árindexe, 1,3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, de még így is 6,3 százalékkal felülmúlta az egy évvel ezelőtti értékét. A növényi olajár-indexe 2,3 százalékkal nőtt novemberben. A tejtermékek mutatója ugyanakkor 1,2 százalékkal csökkent októberhez viszonyítva. A vaj világpiaci jegyzése is mérséklődött az importkereslet csökkenése miatt, miközben a sajt ára nőtt, részben a vezető nyugat-európai termelő országok mérsékelt export-kínálata hatására.

Ukrán gabonaszállítmány érkezett Afrikába. A 25 ezer tonnányi, gabona Dzsibuti kikötőjébe futott be hajóval, ahonnan szárazföldi úton viszik tovább Etiópiába. A második hajó, amelyet 30 ezer tonna gabonával rakodnak meg, a napokban indul szintén Etiópiába. Egy harmadik gabona-szállítmány pedig 25 ezer tonna búzával Szomáliába érkezik majd.

Mégis részt vesz a holnapi EU-Nyugat-Balkán csúcson a szerb elnök. Aleksandar Vučić azután jelentette be ezt, hogy találkozott Miroslav Lajčákkal, az Európai Unió Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős különmegbízottjával. A csúcstalálkozón részt vesz Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »