Matolcsy fejét követeli Tóbiás

Nem volt példa arra az elmúlt negyedszázadban, hogy egy jegybankelnök kirabolja a saját bankját, úgy viselkedjen, mintha az övé lenne az ott lévő pénz – jelentette ki a Magyar Szocialista Párt elnöke hétfőn Nagykanizsán tartott sajtótájékoztatóján.

Tóbiás József azt mondta: amit Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a sajátjaként próbált kezelni, mintegy 260 milliárd forintot, az a devizahitelesek pénze. Azt a pénzt, ami a devizahitelek forintosításából származott, a jegybank elnöke „családi, baráti, haveri körben kezdte el szétosztani” – fogalmazott a szocialista párt elnöke.

Azzal folytatta, hogy az MSZP által kiperelt okiratokból az látszik: az MNB elnöke szerette volna mindezt eltüntetni, de „világosan látszik, hogy összefonódás van az ügyészség és a jegybank között” is. Az MNB elnökének a monetáris politikára, a forintra kellene figyelnie, az ügyészségnek pedig a törvénytelenség láttán hivatalból kellene eljárást indítania, de „az összefonódás összejátszássá válik, hiszen kávézóban üldögélve megbeszélik”, hogy miként nem indul eljárás a Matolcsy nevével fémjelzett alapítványok ügyében – mondta.

„Matolcsy Györgynek azonnal le kell mondania, méltatlanná vált a jegybank vezetésére”, és Polt Péter legfőbb ügyésznek is távoznia kell, ha nem indít vizsgálatot – jelentette ki Tóbiás József.

A szavazás napja a Fidesz elleni népszavazássá fog válni

Az MSZP elnöke a pártja és a kormány népszavazási kezdeményezéseiről szólva azt fejtegette: az MSZP a valódi Magyarországról szeretné megkérdezni a választópolgárokat, azért gyűjti az aláírásokat, amelyekből már több mint 100 ezer gyűlt össze. A kormány által benyújtott népszavazási kérdés pedig a saját hatalmának, gazdasági elitjének bebetonozásáról szól, illetve a valóság eltakarásáról.

Az Országgyűlés dönthet úgy, hogy egy napra írja ki és egy lapon szerepelteti a népszavazási kérdéseket, de ez a Fidesz felelőssége. Ha a kormánytöbbség belátja, és nem választaná szét a saját és az MSZP népszavazási kérdéseit, nem költenénk el plusz hatmilliárd forintot – emelte ki.

A szavazás napja „a Fidesz elleni népszavazássá fog válni”, mert annyi feszültség, kilátástalanság, reményvesztettség van ebben az országban, hogy kell egy pont, amikor demokratikus úton lehet véleményt mondani a kormányról – közölte Tóbiás József.

Gurmai: Megjelent egy újabb veszély

Gurmai Zita, az MSZP országos elnökségének tagja a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy „szerencsés államokban”, amelyek továbbfejleszteni, erősíteni szeretnék az Európai Uniót, megünneplik a mai napot, az unió születésnapját. Magyarországon azonban nem ünneplésre, hanem aggodalomra van okunk, mert veszélyben az EU, „a népek közötti szolidaritás, a gyarapodás közös élménye és az állampolgárok szabadságának kiteljesedése, amit csakis az unió tett lehetővé”.

A tizenkét éve csatlakozó Magyarországon „megjelent egy újabb veszély, amit Orbán Viktor testesít meg: belülről szétverni az Európai Uniót”. A miniszterelnöknek csak addig van szüksége az EU-ra, „amíg bevételhez tudja juttatni a haverjait és a családtagjait” – vélekedett Gurmai Zita.

A szocialista politikus szerint a kormány menekültügyi népszavazása nem a menekültekről és a kvótákról szól, „ez a világtörténelem első olyan népszavazása, ami egy nem létező kérdésről szól”. Semmi másra nem jó, csak arra, hogy tovább hergelje a magyar közvéleményt Brüsszel nem létező diktatúrája ellen – tette hozzá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »