Matolcsy a saját könyvét vetette meg MNB-milliókért

Nagy tételben vásároltak fel a Magyar Nemzeti Bank alapítványai olyan könyveket, amelyeknek a kiadását is finanszírozták. A kötetek szerzői ugyancsak kuratóriumi tagok a jegybanki alapítványokban – például maga Matolcsy György.

Összesen 2500 példányt vásárolt a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) Matolcsy György jegybankelnök a Heti Válaszban 2002 és 2013 között megjelent írásainak válogatásából. A publicisztikagyűjtemény iránti fokozott érdeklődés kézenfekvő magyarázata, hogy a jegybanki alapítvány kuratóriumának elnöke maga Matolcsy – írja szombati cikkében a Népszabadság.

A testület a  jegyzőkönyvek szerint előbb 2014 júliusában rendelt ötszáz példányt 4 millió 170 ezer forintért, majd szeptemberben újabb kétezer példányt vásárolt nagyjából 10 millió forintért azzal a céllal, hogy a kiadványokat átadja felsőoktatási intézményeknek, továbbá hogy bővítse saját referenciakönyvtárát.

Az alapítvány a Devizahitelezés Nagy Kézikönyve című kötetből háromszáz példányt rendelt 945 ezer forintért, amelynek kiadását szintén támogatta. Ennek szerkesztője Lentner Csaba, aki egy másik jegybanki alapítvány, a PADS kuratóriumi tagja. Szintén háromszáz példányt vásárolt a PADA a Nemzeti Nagyvizit: I. című kiadványból, amelyet Kásler Miklós, a PADOC nevű MNB-alapítvány kuratóriumi tagja szerkesztett. Ennek kiadást az alapítvány kuratóriuma 39 millió forinttal támogatta.

A PADOC 2014 júliusában döntött arról, hogy megvásárol ezer példányt Wiedermann Helga Sakk és Póker című könyvéből. Szerzője Matolcsy kabinetfőnöke volt, a könyv pedig a jegybankelnök, korábbi gazdasági miniszter tevékenységének leplezetlen méltatása.

Erről a könyvről a jegybankelnököt lapunk is kérdezte interjújában. Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy esetében vizsgálták-e, hogy kinek az írását támogatják. A jegybankelnök a választ megkerülve csak annyit mondott, a Sakk és póker egy kitűnő könyv, de nem maga írta, és elsősorban nem róla szól. Elsősorban Magyarországról, másodsorban a miniszterelnökről, illetve arról, hogy hazánk miként vívta meg a szabadságharcot 2010 és 2013 között. Azt, hogy támogatták, természetesnek tartotta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »