Mától olcsóbbak a roamingdíjak

Mától olcsóbbak a roamingdíjak

A hívások és a mobileszközös internethasználat díja a mai naptól olcsóbb lett az EU tagországaiban, jövő év június 15-től pedig teljesen megszűnik a roamingdíj.

 

Az Európai parlament (EP) döntése alapján mától a roamingdíjak a kimenő hívások esetében nem haladhatják meg a percenkénti 5 centet, míg az sms-ek ára nem lehet több 2 centnél, a mobileszközön keresztül történő internethasználatért pedig legfeljebb 5 centet számolhat fel a szolgáltató megabyt-enként.

 

A “barangolásos-díj” fokozatosan megszűnik

 

Az EP rendelete alapján 2007-től folyamatosan csökkentik a roaming díjszabását. A jelenlegi átmeneti időszak 2017. június 14-ig tart. Ez annyit jelent, hogy a szolgáltatók kérhetnek bizonyos illetéket azért, ha külföldön használjuk a mobiltelefonunkat, viszont ez az összeg nem haladhatja meg a meghatározott tarifát.

 

A roamingdíjak eltörlése az ún. telekommunikációs csomag része, ami maga után vonja az egész Európát érintő hálózati semlegességet. Ez biztosítaná a nyitott, nem diszkriminatív hozzáférést az internethez. Így az internetszolgáltatók nem csökkenthetnék a hozzáférés gyorsaságát.

 

2017-ben végleg megszűnik

 

A telekommunikációs csomagról, és arról, hogy 2017. június 15-től eltörlik a roamingdíjakat, még az EP és az Európai Bizottság döntött 2015-ben.

 

Szombaton a netsemlegességre vonatkozó új szabályok is hatályba léptek. Ezek célja, hogy az internetszolgáltatók ne tehessenek különbséget a különféle szolgáltatások között, ne blokkolhassanak vagy lassíthassanak bizonyos tartalmakat, alkalmazásokat, szolgáltatásokat attól függően, hogy ki a feladó és a fogadó fél.

 

A Skype és a Viber sem blokkolható

 

Egy mobiltársaság, amely internet-hozzáférést is biztosít, például elvben nem blokkolhatja majd az olyan internetes telefonálást lehetővé tévő alkalmazásokat, mint a Skype vagy a Viber, illetve azt sem szabhatja meg, melyik internetes zeneszolgáltatás használatát támogatja. A netsemlegesség előírásaitól csak bírósági határozat, törvényi felhatalmazás, illetve a hálózat túlterhelése vagy hackertámadás esetén lehet majd eltérni.

 

Günther Oettinger, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős EU-biztos kijelentette: “ezen szabályok minden európainak védik a jogait, hogy beavatkozástól és diszkriminációtól mentesen hozzáférhessenek a kívánt online tartalomhoz”.

 

tasr.sk, Körkép.sk, MTI

Nyitókép: zoznam.sk

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »