Mától jutányos árú bérlet vehető a jövő évi Gombaszögi Nyári Táborba

Mától jutányos árú bérlet vehető a jövő évi Gombaszögi Nyári Táborba

A 2022. július 12-17. között megrendezendő Gombaszögi Nyári Táborral kapcsolatos előzetes tudnivalókról, valamint a fesztiválhelyszínként is üzemelő kempingben történt fejlesztésekről és az általuk végzett értékmentésről számoltak be a december 9-én Komáromban megtartott sajtótájékoztatójukon a főszervező Sine Metu Polgári Társulást képviselői. Egyebek mellett bejelentették a bérletvásárlás indítását és azt is, hogy melyik kedvezményezett járásból érkezőknek biztosítják majd az ingyenes részvétel lehetőségét.

Fehér Tamás üdvözlő szavai után Kocskovics Péter, a tábor főszervező-helyettese az időszerű infrastrukturális fejlesztéseket részletezte. Megtudtuk, hogy a tábor központi épülete alsó szintjének, a „restinek“ Smidt Tamás műépítész tervei alapján történő elkészítése már a végéhez közeledik, tehát jövő nyáron teljes értékű létesítményként várja a látogatókat. Akárcsak az a mutatósan rendbehozott 6 faház, amelyben évközben 6×8, azaz 48 vendéget tudnak majd elhelyezni. A leglátványosabb változásnak a kapu elkészítése számít, ami Domík Brigitta tervei alapján történt. A Sine Metu és a DH közösen hirdette meg a vonatkozó pályázatot, amire 13 pályamű érkezett be, ezek közül választotta ki a szakértőkből alló zsűri a nyertest, akinek a tervét megvalósították. Ekképp a két szervezet közti együttműködés elmélyülését is szolgálta. Továbbá egy 120 négyzetméternyi területen fekvő móló létesítését is említette, amely a DH program-helyszínének számít, s jelenleg éppen a külső szigetelése folyik. A Hagyományok Háza által működtetett Folkszögletet pedig backstage-dzsel bővítették, s annak most zajlik a szigetelése.

Duba Réka szervező a sikeresnek nyilvánított tavalyi fesztiváluk látogatottságáról elmondta: 12 műszakilag profin felszerelt helyszínen folytak a programok, miközben a rendezvény összlátogatottsága elérte a 10 ezret. Hangsúlyozta: ez javarészt a fiatalok nagy mértékű átoltottságának köszönhető, s továbbra is a Covid-19 elleni vakcina beadatására sarkallta az eddigi és a jövendő táborozókat. A sajtótájékoztató fénypontjaként bejelentette: ma karácsonyi árkedvezménnyel startolt a jegyvásáruk, vagyis a tábor teljes idejére szóló bérlet december 24-ig mindössze 55 euróért vehető meg, s már kempingjegyek is kaphatók. Azután a tavaszi jegyvásárig 65, majd 69 euró lesz a bérletár, a tábor helyszínén pedig 79 euróért fogják árusítani. Azért cserébe, visszatérve a 2019-es normál állapothoz, több száz programmal akarják megörvendeztetni a látogatókat. Azt is elárulta, hogy a hazai 17 magyarlakta térség közül most a Rimaszombati járásból érkezőknek biztosítják az ingyenes részvételt. De ennek alapfeltétele az, hogy az érdeklődők március 31-ig előzetesen regisztráljanak a www.gombaszog.sk.jegyek oldalukon.

Orosz Örs, a tábor főszervezője az értékmentés terén elért újabb eredményeikről, s az ahhoz szükséges sikeres pályázataikról beszélt. A gombaszögi pálos monostor és a lelőhelyen jegyzett 3 műemléképület, azok között a kúria felújításáról megtudtuk: az ásatása öt eredményes szezon után idén júniusban lezárult, s most a falak konzerválásán a sor.

Hírdetés

A műemlékvédelmi hivatal ötven százalékát engedte feltárni a területnek, amit az idén sikerült teljesíteni. A mi ambíciónk az, hogy a középkori járószintet bemutatva a kiálló falakat konzerváljuk”

– mondta el. A monostort 1371-ben Bebek György alapította, s egykor az e tájon élő pálosok központja volt. A Sine Metu PT megvásárolta az idén 650 éves középkori műemléket, amely majdnem az enyészeté lett. A bozóttalanítása után 2018-ban kezdődhettek az ottani ásatások. Mivel a pandémia miatt nagy mértékben nőtt az építőanyagok ára, ezért a 4 kamionnyi, vagyis 144 tonnányi műemlékvakolat megvásárlása után csak közgyűjtés meghirdetésével tudták megvenni a falkoronák lezárására szolgáló, még hiányzó 24 tonnányi speciális falazóanyagot. E célra bő két hét alatt 9700 eurót dobtak össze a jószándékú adakozók. A közbeszerzés győztese pedig egy nyitrai vállalat lett, s e héten már kezdetét veszi a 600 ezer eurós beruházás megvalósítása, amely során a kúria és az egykori intézőlak is megújul.

A főszervező örömmel újságolta, hogy idén a 2. nagy projektjük is révbe ért: kezdeményezésük nyomán újraöntötték a Felvidék első köztéri, 1873-ban Lőcsén emelt Honvéd-szobrát, amelyet a történelem viharai során, 1919-ben ledönttötek. E szégyenletes tett centenáriumának évében Faragó József aranyozott, öntöttvas művének, amellyel az 1848/49-es magyar szabadságharc dicső branyiszkói ütközetének állított emléket, rendbehozataláról határoztak. Éliás Ádám kassai szobrász végezte a szobrászati munkákat a szobor megmaradt feje és torzója alapján, s ideiglenesen a gombaszögi Bebek-kempingben kapott helyet. Az is elhangzott, hogy 2022 első negyedében jelenik meg Orosz Örs Szoborsorsaink című hiánypótló kötete, amelyben 45 település 70 köztéri objektumát 970 fotó és szöveg segítségével mutatja be. A társulás további, más településeken található emlékművek felújítását is céljául tűzte ki.

A Ma7 portál kérdésére, hogy ez említett célok megvalósítására hozzávetőleg mekkora pályázati támogatást sikerült szerezniük a Nemzetpolitikai Államtitkárságtól, uniós forrásokból, valamint hazai és magyarországi turisztikai ügynökségektől, Orosz Örs így válaszolt: „Korábban elkészítettük a völgy és a mikrorégió részleges fejlesztési tervét. Ez egy 80 oldalas, 3 nyelvű anyag, s annak egyes szeleteit folyamatosan valósítjuk meg. 2022 nyarán hozzávetőleg 1 millió euró értékű új invesztíció lesz látható Gombaszögön. Jellemzően nem külső pályázatírókkal dolgozunk, hanem a pályázatokat Kocskovics Péter irodavezetővel együtt írjuk. Ezentúl is figyeljük a hazai, magyarországi és uniós pályázati kiírásokat, amelyek által igyekszünk további támogatásokat szerezni”.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »