Mától először államnyelven kötelesek megszólítani a vevőt a bolti eladók Ukrajnában

Mától először államnyelven kötelesek megszólítani a vevőt a bolti eladók Ukrajnában

Tarasz Kreminy ukrán nyelvi ombudsman szerint csak abban az esetben lehet eltérni az ukrán nyelv használatától, ha azt a vevő kéri. Totális paradox, hogy épp az ombudsman hatáskörébe tartozik a törvény megszegéséért járó pénzbírság kiróvása. Ugyanez az ombudsman még decemberben azt nyilatkozta, hogy a helyi önkormányzatok nyelve is kizárólag az ukrán lehet – ezt kell használniuk a tanácsi képviselőknek, titkároknak, polgármestereknek.

Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter ennek ellenére úgy véli a törvény nem a polgárok ellen irányul, hanem a vállalkozói szférát akarja rábírni az ukrán nyelv használatára. Facebookon közzétett bejegyzése szerint a törvény azt szolgálja, hogy az étlapok, itallapok, termékleírások és hasonló írásos értesítéseket a vállalkozásokban ukránul is elérhetővé kell tenni. Az ő megfogalmazásában egyértelműen kitűnik, hogy a törvény elsősorban az orosz nyelv visszaszorítása céljából született.

Tkacsenko kijelentései csak ködösítést szolgálnak. A törvény ugyanis a kereskedelmen kívül érinti az oktatási szolgáltatásokat, képzéseket, klubokat, de még az orvosi ellátást és a szociális szolgáltatásokat is. Más szavakkal:

Hírdetés

a törvény az egyházi szertartások és magánbeszélgetések kivételével kizárólagossá tette az ukrán nyelv használatát, ráadásul kvótákhoz kötötte a kisebbségek nyelvének használatát az oktatásban és a médiában.

Ettől független az Ukrajnában egyre érezhetőbb nacionalizmus nem csak az orosz anyanyelvűeket sújtja, hanem a kárpátaljai magyarokat és a lengyeleket is.

A nyeltörvényt még 2019 áprilisában szavazta meg az ukrán parlament és Petro Porosenko akkori elnök egyik utolsó elnöki cselekedete volt a törvény szentesítése. Bár Volodimir Zelenszkij az ezt követő elnökválasztási kampány során ígéretet tett a törvény felülvizsgálatára, erre nem került sor. Érthető okokból az oroszbarát ellenzék ugyanakkor megtámadta a törvényt, de beadványuk nem ért célba. A jelenlegi elnöki adminisztrációnak a jelek szerint megfelel a jelenlegi helyzet.

Körkép.s, unian.ua, karpat.in.ua


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »