Mata Hariról szól Coelho új regénye

Ősszel jelenik meg magyar nyelven Paulo Coelho A kém című, Mata Hari élete ihlette új regénye az Athenaeum Kiadónál.

A magyar könyvesboltok polcaira október 3-án kerül a brazil író új kötete, e-könyv formában pedig szeptembertől lehet majd olvasni a regényt – közölte a kiadó kedden az MTI-vel.

Coelho a kém Mata Hari történetét kelti életre, a híres kurtizánét és állítólagos kémét, akit hazaárulás vádjával végeztek ki 1917-ben. Mata Hari táncosként elkápráztatta és sokkolta közönségét az első világháború ideje alatt, majd bizalmasává tette a kor leggazdagabb és legbefolyásosabb férfijait. Bécsben találkozott Sigmund Freuddal, de Pablo Picasso, Amadeo Modigliani és számos neves személy is udvarlói közé tartozott, táncolt a milánói Scalában, ahol Nizsinszkijjel, a kor legünnepeltebb balett-táncosával léphetett egy színpadra. Felszabadította magát a huszadik század eleji társadalmi szokások és elvárások alól, végül azonban az életével fizetett szabadságáért. Ahogy a kivégzésére várt egy párizsi börtönben, utolsó kívánsága az volt, hogy leveleket írhasson – írta az ajánlóban a kiadó.

Az elmúlt húsz évben az angol, a német és a holland titkosszolgálat is publikussá nyilvánította a Mata Hariról született dokumentumokat, amelyek értékes információval szolgáltak Coelhónak kutatómunkája során, ám a szerzőt leginkább a nő halála előtt írt levelek elképzelt tartalma inspirálta.

Feminista vetület

Coelho egyes szám első személyben meséli újra Mata Hari életét. A börtönből a nő felfedi minden, az igazság keresése közben hozott döntésének okát, a kis holland faluban töltött gyermekkorától kezdve a boldogtalan, alkoholista diplomata feleségeként töltött időszakig, majd a megtervezett felemelkedésig.

„Mata Hari egyike volt az első feministáinknak, aki a kor férfiúi elvárásaival küzdve egy független és konvencióktól mentes életet választott inkább magának. Az egyetlen bűne, hogy szabad és független nő volt” – idézi a bestsellerszerzőt a közlemény.

Paulo Coelho könyveiből eddig több mint 200 millió példányt adtak el 160 országban, műveit 80 nyelvre fordították le.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »