Maszkviselésre biztat az MTA – a nap hírei

Maszkviselésre biztat az MTA – a nap hírei

Az elmúlt 3 nap alatt 28 beteg halt meg a koronavírus-fertőzés szövődményeiben, 2.046 új fertőzöttet találtak. Oltásra és maszkviselésre biztat a Magyar Tudományos Akadémia a koronvírus-járvány újabb hulláma miatt. A térség népei és államai csak akkor lehetnek sikeresek, ha együttműködnek – jelentette ki a miniszterelnök Esztergomban. A nap legfontosabb hírei október 11-én.

Az elmúlt három nap alatt 28 beteg halt meg a koronavírus-fertőzés szövődményeiben, 2 046 új fertőzöttet találtak. 715 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 109-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 10 143-ra nőtt. A járvány kezdete óta már több mint 829 ezer embernél igazolták a fertőzést, 30 303-an haltak meg a betegségben.

Oltásra és maszkviselésre biztat a Magyar Tudományos Akadémia a koronvírus-járvány újabb hulláma miatt. Közleményük szerint 60 százalékos átoltottság nem elegendő a további nagyszámú megbetegedés és jelentős halálozás megakadályozására. Úgy látják a közelgő influenzajárvány, még tovább ronthatja a helyzetet.

A térség népei és államai csak akkor lehetnek sikeresek, ha együttműködnek – jelentette ki a miniszterelnök az Esztergomot Párkánnyal összekötő Mária Valéria híd átadásának huszadik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen. Orbán Viktor kijelentette: 20 évvel a híd újjáépítése után létezik egy közép-európai együttműködés, amely erősebb, mint valaha.

Brüsszelben megkezdte a jogállamisági rendelettel kapcsolatos magyar és lengyel kereset tárgyalását az Európai Unió Bírósága. Varga Judit igazságügyi miniszter a Magyar Nemzetnek azt mondta: csak remélni tudja, hogy valódi szakmai vita várható. A tárcavezető az interjúban megkérdőjelezte a testület szakmaiságát és pártatlanságát, majd a 2022-es magyarországi választásra utalva hozzátette, hogy a kampány már Brüsszelben is kezdetét vette.

Szerdát jelölte ki egyeztetésre a pedagógus szakszervezetekkel a köznevelésért felelős helyettes államtitkár. Kisfaludy László erről levélben tájékoztatta a két érdekképviseletet. A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a többi között azonnali béremelést és az oktatásban dolgozók munkaterheinek csökkentését követeli, továbbá közös sztrájkbizottságot is alakított.

Hírdetés

Magyarországnak képesnek kell lennie az egészségügyi védekezésben használt eszközök kellő mennyiségű gyártására – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter egy újabb egészségipari beruházás bejelentésekor. Csaknem 4 és fél milliárd forintból fejlesztette gyártását a magyar tulajdonú MouldTech Systems Kft., a zalaegerszegi beruházást a kormány több mint 3,5 milliárd forinttal támogatta.

A fejlett országokban a megtermelt, feldolgozott élelmiszerek egyharmada nem kerül a fogyasztó asztalára és válik így hulladékká – mondta a köztársasági elnök a Kék bolygó című podcast legfrissebb adásában. Áder János az ételpazarlás megelőzéséről beszélgetett meghívott vendégével Wettstein Alberttel, az ÉTELmentő applikációt kifejlesztő magyar vállalkozás egyik alapítójával.

Újabb rekordszintre drágul az üzemanyag szerdán. A holtankoljak.hu információi szerint a 95-ös benzin átlagára 6 forinttal 488 forintra nő. A gázolaj literenkénti átlagára 8 forinttal 501 forintra emelkedik. Ezzel mindkét üzemanyagfajta új történelmi csúcsra kerül, hiszen a múlt péntek jelentette a legutóbbi csúcsdöntést.

Szombatig tart az ellenzéki előválasztás második fordulója. A voksolók az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjéről döntenek. Az Országos Előválasztási Bizottság közleménye szerint tegnap több mint 78 ezren vettek részt a választáson.

Ügyvezetőként Orosz Anna alelnök veszi át a Momentum vezetését, Fekete-Győr András távozása után – derült ki Kerpel-Fronius Gábor Facebook-posztjából. Fekete-Győr András a napokban saját maga ellen kért bizalmi szavazást, a tagság küldöttgyűlése pedig közel kétharmados arányban, megvonta a bizalmat tőle vasárnap este.

Romániában Dacian Ciolos EP-képviselőnek, az előző jobbközép bukaresti kormányból kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség elnökének adott kormányalakítási megbízást az államfő. Klaus Iohannis szerint az országnak sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége, amely kezelni tudja az energiaárak emelkedését, a koronavírus-járvány okozta válságot, és meg tudja hozni a nemzeti helyreállítási terv életbe léptetéséhez szükséges döntéseket.

Beiktatták hivatalába az új osztrák kancellárt. Alexander Schallenberget az Osztrák Néppárt azután jelölte a tisztségre, hogy Sebastian Kurz kancellár bejelentette lemondását, mert az ügyészség vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt napok óta vizsgálódott a közvetlen környezetében.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »