Maszk nélküli kísérleti előadásokat szerveznek a beoltottak számára Erdélyben és Romániában

A koronavírus-járvány miatt bevezetett távolságtartási és maszkviselési előírások felfüggesztésével rendeznek kísérleti előadásokat a beoltottak számára a hétvégén a bukaresti nemzeti színházban és operában, valamint a kolozsvári operában – közölte csütörtökön az Adevarul hírportál.

A Bukaresti Nemzeti Opera művészei Mozart, Rossini, Mascagni, Prokofjev, Verdi és Puccini műveiből állították össze a Libera Musica című gálaműsort. Péntek este az intézmény 657 férőhelyes nagytermében a beoltottak számára, vasárnap este pedig szabadtéren a – beoltottakon kívül – a beteségen átesettek és a negatív teszteredményt felmutatók számára játszanak.

A Bukaresti Nemzeti Színház szombat este szintén a koronavírus ellen beoltott közönség előtt viszi színre Francis Veber Balfácánt vacsorára című vígjátékát Ion Caramitru rendezésében.

A Kolozsvári Román Opera ugyancsak szombaton Charles Gounod Faustját tűzte műsorra David Crescenzi vezényletével (Faust: Stefan Pop, Mefisztó: Szabó Bálint), a terembe pedig azok a nézők ülhetnek be, akik legalább tíz napja megkapták az oltás második adagját is.

Egyik előadáson sem kötelező a védőmaszk viselése. A nézőknek tudniuk kell, hogy adataikat regisztrálják, és 14 napig megfigyelés alatt maradnak, mert az egészségügyi hatóságok nyomon fogják követni, előfordul-e koronavírus-fertőzés körükben – idézte az Adevarul Bogdan Gheorghiu kulturális minisztert.

Hírdetés

A kísérleti előadások megrendezéséhez a hét elején elfogadott kormányhatározat teremtette meg a jogi feltételeket, amely csütörtöktől kezdődően újabb 30 napra meghosszabbítja a veszélyhelyzetet és a járványügyi korlátozások hatályát.

A kormányhatározat szerint a kulturális minisztérium javaslatára az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) az egészségügyi tárca jóváhagyásával engedélyezhet olyan zárt térben tartott kulturális rendezvényeket, amelyeken nem korlátozzák a terem befogadóképességének 30 vagy 50 százalékára (a település fertőzési rátája függvényében) a részvevők számát. Ezeken a kísérleti előadásokon azonban csak olyan nézők vehetnek részt, akik megkapták a koronavírus elleni védőoltást, 72 óránál frissebb negatív PCR-tesztet vagy 24 óránál frissebb negatív antigéntesztet mutatnak be, valamint azok, akik több mint 15, de kevesebb mint 90 nappal korábban átestek a koronavírus-fertőzésen.

A kormányhatározat a sportrendezvényekre is könnyítéseket fogadott el.

Bukarestben egyébként hivatalosan csütörtöktől érvényesek a – másfél ezrelékes fertőzési ráta alatti – "zöld zónákra" vonatkozó előírások, így a színházak, koncerttermek, mozik és a zárt térben működő vendéglők immár kapacitásuk 50 százalékát kihasználva fogadhatnak vendégeket a "sárga zónában" engedélyezett 30 százalék helyett.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »