Másodszor is hajón landolt a SpaceX hordozórakétája

Másodszor is hajón landolt a SpaceX hordozórakétája

Sikeresen landolt pénteken, egy hónap leforgása alatt már másodszor az óceánon a SpaceX amerikai magánvállalat újrahasznosítható hordozórakétája, miután Föld körüli pályára állított egy japán távközlési műholdat.

A rakéta helyi idő szerint pénteken, hajnalhasadás előtt érkezett vissza a floridai partok közelében, az Atlanti-óceánon horgonyzó leszállóplatformra, s függőlegesen ereszkedett le rá.

A Falcon 9 rakéta első ízben április 8-án landolt sikeresen a tengeren, miután Föld körüli pályára állította a Dragon teherszállító űrhajót, amely hét tonna rakományt juttatott el a Nemzetközi Űrállomásra. Az előző négy tengeri leszállás kudarccal végződött, illetve decemberben volt egy sikeres szárazföldi landolás.

Videó az első leszállásról:

A SpaceX szakemberei tulajdonképpen nem is számítottak arra, hogy a mostani landolás ismét sikeres lesz, tekintettel arra, hogy az űrmisszió nagy magasságban zajlott, és a hordozórakétának a korábbi sikeres landoláshoz képest most háromszoros sebességcsökkenést kellett produkálnia. A vállalat alapítója, Elon Musk milliárdos a floridai űrközpontból, Cape Canaveralból történt indítás előtt kevés esélyt adott a sikeres leszállásnak, mondván, a rakéta most gyorsabban is landol és nagyobb is lesz a hőmérséklete, mint legutóbb. Musk szerint vállalata először legkorábban várhatóan júniusban fog felbocsátani újrahasznosított hordozórakétát.

Egy másik dúsgazdag vállalakozó, az Amazon.com tulajdonosa, Jeff Bezos vállalata már hajtott végre új indításokat sikeresen földet ért hordozórakétákkal, de azok semmit se állítottak Föld körüli pályára.

A SpaceX azt tervezi, hogy a jövő év végétől űrhajósokat is szállít a Nemzetközi Űrállomásra újgenerációs Dragon űrkapszuláival, de a Mars-űrexpedíciót tekinti végső céljának. Elon Musk, aki egyben az elektromos gépkocsikat is gyártó Tesla Motors tulajdonosa, napjaink egyik legsikeresebb vállalkozója, a múlt héten jelentette be, hogy legkorábban 2018-ban a Marsra küldi űrhajóját, és ez lesz az első lépés az emberrel végrehajtandó Mars-utazás felé. A cég a Mars-program részleteit a szeptemberi nemzetközi űrhajózási kongresszuson fogja ismertetni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »