Második tanévét nyitotta meg az Erdélyi Politikai Iskola

Második tanévét nyitotta meg pénteken Kolozsváron a közéletben aktív erdélyi magyar fiataloknak szánt Erdélyi Politikai Iskola. A képzést a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezi az RMDSZ és a vele együttműködő erdélyi magyar ifjúsági szervezeteket tömörítő Magyar Ifjúsági Értekezlettel (MIÉRT) partnerségében, a Miniszterelnökség, a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Konrad Adenauer Alapítvány támogatásával.

A megnyitón Orbán Balázs, a miniszterelnökség parlamenti államtitkára elmondta: a nemzetpolitika fogalma fokozatosan bővült az elmúlt időszakban: az állampolgárságra, szavazati jogra vonatkozó közjogi kérdések, valamint a kultúra és a kultúrpolitika kérdései mellett ma már a gazdasági kérdésekre is kiterjedt, és eljutott oda, hogy a magyar közösségek “politikai tudása is érjen valahogy össze”. Az előadóként meghívott államtitkár szerint a szellemi összetartozás célját szolgálja az Erdélyi Politikai Iskola.

Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke Wekerle Sándor egykori miniszterelnököt idézte, aki szerint “a szakértelem minden politikus aranyfedezete”. Az ügyvezető alelnök azt kívánta a résztvevő fiataloknak, hogy legyen aranyfedezete, értelme a munkájuknak.

Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke azt kívánta a képzés résztvevőinek, hogy a tanulás mellett a kapcsolatépítésre is használják fel az alkalmat. Megemlítette: a tavalyi képzés résztvevői közül vannak akik éppen az itt kialakított kapcsolatok alapján jutottak értelmes munkához. Az Erdélyi Politikai Iskola első képzésén 19, 35 év alatti fiatal vesz részt, akiket 60 jelentkező közül választottak ki. A képzés részben a hallgatók számára interneten elérhetővé tett anyagok révén történik, de a résztvevők négy hétvégén találkoznak is egymással és a képzés előadóival. A képzési hosszú hétvégék közül kettőt Kolozsváron, egyet Budapesten és egyet Bukarestben tartanak.
(MTI/Közlemény)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »