Második olvasatba került Záborskáék pro-life törvénye

Második olvasatba került Záborskáék pro-life törvénye

Az Anna Záborská körül csoportosuló parlamenti képviselők pro-life törvényét a parlament második olvasatba utalta. A szavazáson a 130 jelenlévő képviselőből 75 támogatta a javaslatot (26 tartózkodott, újabb 26 nemmel szavazott, kérdés, hogy a második alkalommal lesz-e kellő politikai akarat, hogy átmenjen a törvény, amely Záborskáék szándéka szerint “segíteni hivatott” azokat a nőket, akik fontolóra veszik a művi terhesség megszakítást.

Záborská és a Keresztény Unió platform az OĽANO frakciójának része, a legnagyobb kormánypárt 52 képviselőjéből 37 támogatta javaslatukat, a Sme rodina 10 képviselője, az ĽSNS egésze és az abból kiváló Republika-tagok szintén.

Hasonló törvényjavaslatot már egyszer beterjesztettek tavaly októberben, azonban akkor egy szavazat híján nem ment át a parlamenten. Akkor sokan túlságosan liberálisnak tartották Záborskáék beadványát, a liberálisok pedig túlságosan konzervatívnak.

Most, a tavalyi kiegészítő javaslatokkal együtt nyújtották be újra szavazásra a törvény. A legtöbb liberális (különösen az SaS-esek) azt kifogásolta, hogy az abortusz előtti kötelező gondolkodási időt a törvény 48-ról 96 órára növeli. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha nem áll fenn közvetlen életveszély vagy egészségkárosodás, akkor a művi terhességmegszakítás 96 óra után végezhető el az információszolgáltatást követően. A beterjesztők a határidő kitolását azzal indokolják, hogy így az adott várandós nő anélkül gondolhatja át döntést, hogy szorítaná az idő.

Hírdetés

A javaslat tartalmazza az egészségkárosult gyermek születésekor nyújtandó 3170,14 eurós egyszeri állami támogatást -hogy pontosan mely egészségügyi állapotok tartoznak ide, azt a munkaügyi minisztérium határozhatja majd meg.

A javaslat bevezetné a “titkos” gyermekkihordás intézményét, amely lehetővé tenné a várandós nőnek, hogy a terhesség hatodik hónapjától szülési szabadságra írassák ki magukat, az igazolást az orvos állítja ki. Hogy szülés után a gyermeket adoptációra adják, vagy megtartják, így eldönthetik.

A másik újdonság a kormányhivatal büdzséjéből fenntartott tanácsadói szolgáltatás. Illetve  az úgynevezett “kocsipénz”, vagyis a gyermek születésekor járó egyösszegű állami támogatást odaítélése a negyedik gyermek esetén is (jelenleg csak a harmadik gyermekig fizeti az állam). Ez utóbbi intézkedés 1,3 millió euróval terhelné meg az állami költségvetést. A nagycsaládosok támogatása keretében a javaslat tartalmazza, hogy a három vagy több gyermeket nevelő szülő esetében az autó regisztrációs díját 70 százalékkal csökkentsék. Persze, itt is konkretizálni fogják, milyen gépjárművek támogathatók.

A javaslat lehetővé tenné, hogy  szükséghelyzetben lévő várandós nőnek joga lenne szükséglakhatást igényelni, ahol akár a gyermek három éves koráig maradhatna. Ez a törvény egyik leggyengébb pontja, jelenleg ugyanis nem áll rendelkezésre elég ilyen lakás, és főleg NGO-k foglalkoznak ezzel a problémával. Záborská szerint az államnak nagyobb felelősséget kéne vállalnia ezen a téren, például azzal, hogy minden járásban legyen erre lehetőség.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »