Második évadát zárta a borsi Rákóczi-kastély – KÉPEKKEL

Második évadát zárta a borsi Rákóczi-kastély – KÉPEKKEL

A borsi Rákóczi-kastéllyal szemben, a tavaly tavasszal felújított, igényekhez mérten átalakított családi ház tágas, fényes irodáiban dolgozik júniustól a Teleki László Alapítvány hatfős felvidéki csapata. A nagyságos fejedelem szülőházának felújítását követő második, teljes évad sikeréhez ők is hozzájárultak.

Nagy Zsuzsanna muzeológussal, szakmai igazgatóval beszélgetve megtudhattam, 2022-ben majdnem 23 ezren látták a Rákóczi három születése című állandó kiállításukat. Amerikától, Izraelen át Ausztráliáig 2100 vendég több mint 3200 vendégéjszakát töltött a kastély szállodájában.

Nagy Zsuzsanna megemlítette, hogy újabb szakmai elismeréssel gyarapodtak. A nemzetközi ICOMOS műemlékvédelmi és restaurátori szövetség magyar nemzeti bizottsága a három évnél nem régebben befejezett műemléki helyreállításokért megítélt 4 ICOMOS-díja közül az egyiket a Rákóczi-kastély kapta meg.

Kihívásokkal teli tavasz

Az orosz–ukrán háború kihívásának gondolkodás nélkül eleget téve, éjjel-nappali szolgálatra váltott a csapat, hogy bármikor fogadni tudják a szállást kereső menekülteket. A Rákócziak emberségéből, szellemiségéből kiindulva küldetésüknek tekintik a segítségnyújtást, mondta a muzeológus hozzáfűzve, hogy egy kijevi ukrán vendégük, meglátva Rákóczi szobrát, felismerte a nagyságos fejedelmet. Egy skandináv újságíró pedig azt mesélte, hogy a budapesti feleségének lakásával szemközt egy Rákóczi-szobor található. Elsőként neje mesélt neki a számára addig ismeretlen fejedelemről. A kastély előtti szobrot látva, alig akarta elhinni, hogy e meghatározó történelmi személyiség szülőházába sodorta a szerencséje.

A tavalyi szállóvendégek között tisztelhették a Rákóczi-család máig élő leszármazottait. A mintegy húszfős társaság a családi találkozó helyszínéül 2022-ben a kastélyt választotta. 

Turizmus

Egy Kassa megyei nyertes pályázatnak köszönhetően júliusban átadták a Bodrog partján épült biciklis és kajak-kenu pihenőpontot. Nyáron sok kerékpározó és kajak-kenus vendégük volt, jellemzően egyének, akik napi három-négy órára bérelték a vízi járműveket. A Bodrog, lassú folyásának köszönhetően a kezdő evezősök ideális gyakorlóterepe. A közeljövőben szeretnék a jelenleg 15 bérelhető eszköz számát növelni, hogy minél többen vízre szállhassanak.

További tervezett fejlesztés a kastély mögötti nagy füves részen Lorántffy Zsuzsanna korabeli gyógynövényes kertjén kívül még egy interaktív játszótér kialakítása.

Hírdetés

A gyerekbirodalom az erdő közvetlen szomszédságában, a több száz éves fák árnyékában kap majd helyet, területét már tavaly megtisztították. Az erdőt magába foglaló tanösvény nagy részével már tavaly elkészültek, az információs táblák tavasszal kerülnek a helyükre. Megyei pályázattal szeretnének forrásokhoz jutni egy erdei pihenősarok kialakítására. A kastélykert ártéri tölgyesének egy része – a vöröshasú unkának az élőhelye – a legmagasabb, ötös fokozatú védettséget élvez.

Két nagy rendezvény

Megújult koncepcióval emlékeztek meg a nagyságos fejedelem születésnapjáról, és szeptemberben a Magyarság Házával együttműködve, hagyományteremtő jelleggel első ízben rendezték meg a Rákóczi Fesztivált.

Több ezren voltak kíváncsiak a színes rendezvénysorozatra, siker koronázta a gasztrosarok ötletét, ami a környéken egyedül-álló újdonságnak számított. Kapcsolatteremtő, barátkozó jelleggel a határ mindkét oldaláról érkezett szervezetek tagjai, akik sátraikban, az előre megadott alapanyagok felhasználásával a helyszínen főzték meg a Rákóczi korára jellemző ételeket. Aki ezeket finom nedűvel kívánta leöblíteni, a régió kézműves borászainak és pálinkamestereinek standjainál megtehette.

Tavasszal a diákoknak egy Rákóczi gyermekkoráról szóló történelmi vetélkedőt indítottak. A felújított kastélyról meghirdetett rajzversenyre több mint 180 alkotás érkezett, a díjazottakat a látogatók képeslap formájában magukkal vihették. A Határtalanul és a V4-es cserediák program keretében rengeteg diák érkezett a kastélyba. A Teleki László Alapítványnak köszönhetően a nyáron mint-egy 200 fiatal – 100 Felvidékről, Rimaszombat környékéről, 100 pedig a Szilágyságból és Magyarországról – kicsit felfedezhette magának a Bodrogközt, érintve persze a borsi emlékhelyet is.  A Kárpát-medencei pedagógusok táborának résztvevőire nagy hatással volt az állandó kiállítás interaktív jellege. Szeptembertől a múzeumban két új múzeumpedagógiai foglalkozás is várja a diákságot. 

Év végi újdonság(ok)

Kassa megyével együttműködve másodízben segíthették a szociálisan rászoruló családok karácsonyának szebbé tételét. A megyeszékhelyen működő önkéntes központ adományához a kastély, Lorántffy Zsuzsanna jótékonykodásának hagyományát ápolva, hozzátette a saját részét. Éttermük szakácsai készítették el a családok vacsoráját szentestére. Ebből ötvenet Kassán, ötvenet pedig helyben, a Nagyasszonyok éttermében fogyasztottak el.

Először volt arra lehetőség, hogy a Rákóczi Expressz szilveszteri különjáratával érkezők a kastélyban megszállva a történelmi helyszínen búcsúztassák az óévet és koccintsanak az újra.

Hatalmas volt az érdeklődés, a telt ház miatt egy tucatnyi érdeklődőt kénytelenek voltak elutasítani. Azt szeretnék, ha a tavalyinál rosszabb évet az idén sem kellene zárniuk. Elégedettek a második szezonnal, panasz nélkül, kipihenten vágtak neki a 2023-as esztendőnek, mondta Nagy Zsuzsanna muzeológus, szakmai igazgató.   

Megjelent a Magyar7 2023/2. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »