Másképp viselkedtek a lezárások idején a nők és a férfiak

Másképp viselkedtek a lezárások idején a nők és a férfiak

Másképp viselkedtek a új típusú koronavírus miatti tavalyi lezárások idején a nők és a férfiak – állapította meg egy új osztrák tanulmány.

Bécsi kutatók 1,2 millió ember anonimizált mobiltelefonadatait elemezték, eredményeik a Scientific Reports tudományos lap keddi számában jelentek meg. Azt találták, hogy a nők hosszabb ideig telefonáltak, a férfiak kevéssé hagyták, hogy a mozgásukat korlátozzák. Mindkét nemre igaz, hogy nagyjából egy órával rövidült a napi aktivitásuk időszaka.

Egy nagy osztrák mobilszolgáltató mobiladataiból a komplexitáskutatók az embereknek nemcsak a telefonálási, hanem a helyváltoztatási szokásait is figyelemmel tudták kísérni. Nem lepte meg őket, hogy a lezárások elrendelése után az emberek hirtelen többet telefonáltak.

„Érdekes, hogy kevesebb emberrel beszéltek, mint egyébként, ám velük a szokásosnál hosszabban” – mondta Tobias Reisch, a bécsi Complexity Science Hub (CSH) kutatóközpont munkatársa.

Meglepte a kutatókat, milyen nagyok voltak a nemek közötti viselkedésbeli különbségek: azok a telefonbeszélgetések, amelyekben nő is részt vett, áltagosan jelentősen tovább tartottak, valamint az időtartam lényegesen eltért aszerint is, hogy ki volt a hívó fél.

Hírdetés

Ha nő hívott nőt még a lezárások előtt, az átlagosan alig kétperces beszélgetéshez vezetett, miután azonban 2020. március 16-án életbe léptek a korlátozások, több mint négypercesre nőtt az időtartam (140 százalékos növekedés).

Amikor férfi hívott fel nőt, körülbelül kétszer olyan hosszú beszélgetés lett belőle, mint a pandémia előtt, míg ha nő hívott fel férfit, a társalgás időtartama 80 százalékkal nőtt a válság előttihez képest. Ha férfiak telefonáltak egymással, akkor legalább 66 százalékkal hosszabban beszélgettek.

A tanulmány szerzői szerint az adatok megerősítették a kisebb felméréseken, közvélemény-kutatásokon vagy interjúkon alapuló társadalomtudományi eredményeket. Ezek szerint a nők hajlamosabbak a stresszel való megküzdés aktívabb módjait választani, például többet beszélgetnek másokkal.

A nemek közötti, már a pandémia előtt megfigyelt, helyváltoztatási viselkedéssel kapcsolatos különbségek is felerősödtek a lezárások idején. Ugyan mindkét nem mobilitása jelentősen visszaesett a lezárások idején, a nők erősebben és hosszabb ideig korlátozták a mozgásukat, mint a férfiak. Ahogy a korlátozásokat feloldották, a férfiak gyorsabban visszatértek a korábban megszokott mobilitási szokásaikhoz.

Megfigyelték emellett a napi aktivitás időtartamának jelentős csökkenését: mindkét nem esetében nagyjából napi egy órával csökkent a mozgással töltött idő a telefonos és internetes mobiladatok alapján.

„Talán a napi munkába járás megszűnése állhat a háttérben, ezt még vizsgálni kell” – tette hozzá Reisch.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »