Másfél millióan mondtak le tavaly az utazásról a járvány miatt

Másfél millióan mondtak le tavaly az utazásról a járvány miatt

2021-ben 1,4 millió szlovák állampolgár mondott le az utazástól a járvány miatt, és az ország lakosságának több mint fele nem utazott – közölte a Statisztikai Hivatal.

Tavaly több mint 2 millió, 15 évnél idősebb lakos (a lakosság 44%-a) volt belföldi vagy külföldi szabadságon. Alig többen, mint 2020-ban, és még mindig 41%-kal kevesebben, mint a járvány előtt, 2019-ben. Akkor a lakosság háromnegyede, azaz 3,4 millió ember elutazott legalább két napra.

Akik tavaly is nyaraltak, azoknak kétharmada (1,3 millió ember) belföldön. Az előző évhez képest mintegy 12%-kal kevesebben utaztak külföldre.

A kirándulók mintegy negyede szállt meg bel- és külföldön is, tavaly összesen 473 ezren. A nyaralóknak ez a csoportja növekedett a legdinamikusabban az előző évhez képest, több mint kétszeresére nőtt 2020 óta.

A világjárvány előtt 1,4 millió szlovák állampolgár tett kirándulást itthon és külföldön is.

Hírdetés

Csak külföldre 233 ezren utaztak nyaralni, feleannyian se, mint a járvány előtt.

A fiatalok (15 és 24 év közöttiek) is érezhetően alább adták a 2019-es utazási szokásaikhoz képest: 2021-ben 242 ezren utaznak, ami a fele a 2019-es adatnak.

A 15 évnél idősebbek több mint fele – 2,5 millió ember – nem ment nyaralni tavaly.

Ez több mint a duplája a 2019-es adatnak, amikor a lakosság negyede, azaz 1,1 millió ember nem utazott nyáron.

„A 2021-es csökkenés oka is a COVID-19 miatti aggodalom volt, de jelentősek voltak az egészségi okok is” – mondta Veronika Töröková, a Szlovák Statisztikai Hivatal statisztikai és módszertani részlegének igazgatója. A járvány előtti időszakban fő okként az anyagiakat jelölték meg azok, akik nem utaztak szabadságra, illetve azt, hogy nem szeretnek utazni, emellett sok válaszadó egészségi vagy családi okokra hivatkozott.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »