Másfél millió lengyel vándorolna ki idén

Mintegy másfél millió lengyel vándorolna ki idén munkavállalás céljából, többségükben fiatalok és alacsonyabb képzettségűek – derül ki a Millward Brown közvélemény-kutató cég kedden közzétett felméréséből.

A 671 fős mintán végzett felmérés a Work Service munkaközvetítő ügynökség számára készült március elején.

A Millward Brown szerint a felnőtt lengyelek 13 százaléka, vagyis csaknem 4 millió ember fontolgatja, hogy munkavállalás céljából átmenetileg távozik hazájából. A felnőtt populáció 7,1 százaléka, vagyis mintegy 1,5 millió lengyel már el is döntette, hogy kivándorol, mégpedig egy éven belül.

A jelentés szerint a kivándorolni szándékozók többsége – 78,8 százaléka – a magasabb fizetés kedvéért, 58,9 százalék pedig a magasabb életszínvonal végett távozna. 44 százalék viszont az utazást, a világ megismerését jelölte meg legfőbb indítéknak.

A kiutazást a leggyakrabban – az esetek 62 százalékában – a fiatalok fontolgatják. A legtöbben átmenetileg vállalnának munkát külföldön, csak 17,4 százalék telepedne is le ott. A kivándorolni szándékozók között csak 20 százalékos arányban vannak képviselve az egyetemi, illetve főiskolai képzettséggel rendelkezők, ami a Work Service elnöke szerint arról tanúskodik, hogy javulnak a lengyelországi munkapiac feltételei.

A kivándorlás célországai a leggyakrabban az Európai Unió nyugati tagállamai, a munkavállalók 34 százaléka Németországba, 18 százalékuk pedig az Egyesült Királyságba utazna ki. Ezekben az országokban jelenleg is jelentős lengyel közösségek élnek. A kivándorlási szándékra az esetek többségében – 73 százalékban – nincs befolyással a szociális támogatásoknak az egyes nyugat-európai országokban beharangozott korlátozása.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »