Másfél milliárd forint egy innovatív onkológiai projektre

Másfél milliárd forint egy innovatív onkológiai projektre

Onkogenetikai eltérések feltérképezésére kap 1,46 milliárd forintot a Semmelweis Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a 3DHISTECH Kft. szakembereiből álló konzorcium a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával.

A leggyakoribb magyarországi daganatos betegségekre jellemző onkogenetikai eltérések feltérképezésére 1,46 milliárd forintot kap a Semmelweis Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a 3DHISTECH Kft. szakembereiből álló konzorcium.

A konzorcium pénteki közleménye szerint a projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával valósul meg.

Mint írták, a magyar onkogenom és személyre szabott daganatdiagnosztika és -terápia nemzeti program célja a leggyakrabban előforduló hazai daganatok (emlőrák, vastagbélrák, melanoma, tüdőrák, valamint hematológiai, urológiai és májdaganatok) részletes molekuláris genetikai jellemzése, a hazai betegségekre specifikus eltérések azonosítása, ezáltal pedig a korai diagnosztikához, a követéshez, valamint a hatékony kezeléshez szükséges eljárások kifejlesztése.

A kutatáshoz szükséges technológia- és műszerfejlesztés is része a konzorcium munkájának.

A projektben a Semmelweis Egyetem patológiában és onkológiában érintett intézetei és klinikái, az Eötvös Loránd Tudományegyetem bioinformatikai munkacsoportja és az orvosdiagnosztikai eszközöket fejlesztő 3DHISTECH Kft. vesz részt. A konzorcium vállalta egy külföldön dolgozó magyar kutató hazahívását és alkalmazását is – olvasható a közleményben.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »