Másfél ezer migráns fulladt meg idén

Az idén eddig 1504 migráns vesztette életét a Földközi-tengeren történt veszélyes átkelés során – közölte pénteken a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) a legfrissebb, ámde korántsem végleges statisztikákat.

A genfi székhelyű szervezet szerint a legtöbb életet követelő útvonal Líbia és Olaszország között húzódik, ezen 19 migránsból egy végzi hullámsírban. A Spanyolország és Észak-Afrika közötti útvonalon 70 migránsból egy veszti életét.

A genfi székhelyű szervezet szerint a legtöbb életet követelő útvonal Líbia és Olaszország között húzódik, ezen 19 migránsból egy végzi hullámsírban. A Spanyolország és Észak-Afrika közötti útvonalon 70 migránsból egy veszti életét.

Kimentett illegális migránsok egy spanyol kikötőben (Fotó: MTI/EPA/A.Carrasco Ragel)

Spanyolország, amely időközben Olaszország helyett fő célállomása lett az Európába irányuló illegális bevándorlásnak, az idén eddig hozzávetőleg 21 ezer menedékkérőt vett nyilvántartásba, vagyis majdhogynem többet, mint a tavalyi esztendő egészében. Összességében 55 ezer illegális bevándorló érte el az európai partokat 2018-ban, míg a tavalyi év azonos időszakában számuk több mint kétszerese volt ennek, vagyis 111 753. Olaszország, amely lezárta kikötőit a civilszervezetek mentőhajói előtt, az idén 18 130 migránst regisztrált partjain. A migránsok fennmaradó része Görögország, Málta és Ciprus partjaira érkezett.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és az IOM megerősítette, hogy július 30-án Genfben zárt ajtók mögötti tanácskozáson készülnek megvitatni az úgynevezett partra szállási pontokról szóló európai bizottsági javaslatot, amelynek célja, hogy kezelhetőbbé tegye a tengeri mentést. Az Európai Bizottság kedden ismertetett felvetése szerint a Földközi-tenger partján fekvő valamennyi államot arra kell ösztönözni, hogy úgynevezett kutatási és mentési körzeteket és a mentést koordináló központokat hozzanak létre a tengeren bekövetkező halálesetek számának csökkentése, valamint a rendezett partraszállás biztosítása érdekében.

A javaslat  előirányozza úgynevezett  regionális partraszállási platformok létrehozását, ezek vélhetően az Európai Unió külső határain túl helyezkednének el, s feladatuk az lenne, hogy megvizsgálják, ki jogosult menekültstátuszra, s ki nem. Ugyanakkor az uniós tervek több ponton is homályosak, a többi között nem említik, hogy hol alakítanának ki ilyen partraszállási pontokat. Uniós diplomaták korábban Észak-Afrikát hozták szóba ezzel összefüggésben.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »