Másfél ezer foglyot szabadítottak ki az Iszlám Államtól

Mintegy ezerötszáz embert szabadítottak ki az iraki biztonsági erők az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet egyik börtönéből.

Egy katonai parancsnok közlése szerint a biztonsági erők a nyugat-iraki Anbár tartományban lévő Hít város visszafoglalására indított támadás során, szombaton bukkantak rá a terrorszervezet hatalmas föld alatti börtönére, és mindenkit kiszabadítottak onnan. Egy anbári tartományi vezető szerint nagy részük civil lakos volt.

A hadsereg februárban foglalta vissza az iszlamistáktól a tartományi székvárost, Ramádit, a terroristák egy része azonban elmenekült a hetven kilométerre fekvő Hítbe. Az iraki fegyveres erők csütörtökön indították meg a Hít elleni offenzívájukat. A hadsereg jelenleg ennek a városnak a visszavételét tekinti legfontosabb céljának, mivel az Iszlám Állam iraki és szíriai állásai közti egyik utánpótlási vonalon fekszik. Az iraki parancsnokok szerint Hít visszafoglalása kulcsfontosságú ahhoz, hogy egyesítsék a Bagdadtól északra és nyugatra tevékenykedő fegyveres erőket az Iszlám Állam kezén lévő legnagyobb város, az észak-iraki Moszul ostromának megkezdése előtt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »