Más állampolgárságot választ sok brit, hogy uniós polgár maradhasson

Más állampolgárságot választ sok brit, hogy uniós polgár maradhasson

Sok brit francia állampolgárságért folyamodott, hogy ne veszítsék el az uniós állampolgárságot egy esetleges brit kilépés miatt. Az uniós tagságról szóló referendum előtt a legfrissebb felmérések szerint a kilépéspártiak vannak többségben. Emiatt 13 Nobel-díjas tudós is a kilépés veszélyeire figyelmeztette a szigetország választópolgárait.

Friss állampolgárok énekelték a francia himnuszt a hónap elején Párizsban, miután letették az esküt. Az algériai, mexikói és török bevándorlók mellett akadt egy brit is. Ő azért állt franciának, hogy az Európai Unió polgára maradhasson akkor is, ha honfitársai június 23-án Nagy-Britannia kilépésére szavaznak.

„Akkor döntöttem úgy, hogy megváltoztatom az állampolgárságomat, amikor ez az egész brexit történet elkezdődött. Nagyon aggódtam ugyanis amiatt, hogy tartózkodási engedélyt kell kérnem, hogy továbbra is ott éljek és dolgozzak, ahol egész életemet töltöttem” – mondta Colette Taylor-Jones.

A brit útlevélen ma még az Európai Unió neve is olvasható. Ennek a Franciaországban élő brit férfinak is fontos, hogy ne változzon a felirat, különben vízumot kell igényelnie. Ő egyelőre nem francia állampolgár, de a kérelmét már beadta.

„Tetszik az, hogy bárhová lehet utazni és élni Európában, anélkül, hogy vízumért vagy tartózkodási engedélyéért folyamodnék, ha évek múlva úgy döntenék, hogy egy másik uniós államba költözöm és elhagyom Franciaországot. Ha a brit útlevél ezt nem teszi lehetővé, akkor sokkal nehezebbé válnának ezek a dolgok” – vélekedett Jonathan Wright.

A pénzpiacok is aggódnak a britek esetleges kilépése, azaz a brexit miatt. „Ha a britek velünk maradnak, másnap óriási fellendülés lesz a frankfurti tőzsdén. Ha viszont kilépnek, az szörnyű lenne és az unió széteséséhez vezetne” – mondta egy frankfurti tőzsdei elemző.

A legutóbbi felmérés szerint a britek többsége a kilépés pártján áll.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »