Márton Árpád: A független igazságszolgáltatás tiszteletben tartja az emberi jogokat és a törvényes előírásokat

A független igazságszolgáltatás tiszteletben tartja az emberi jogokat és a törvényes előírásokat- hangoztatta Márton Árpád RMDSZ-es képviselő a Tudorel Toader igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítvány keddi vitáján.

Márton Árpád azt válaszolta az indítványban feltett kérdésre: hogy „nem érezik jól magukat” sem akkor, amikor alapvető jogaik és szabadságaik veszélyben vannak, sem az új törvénymódosítások után, sem a titkos protokollumok és alkotmányellenes lehallgatások kapcsán, sem amiatt, hogy nem ültették gyakorlatba az ártatlanság vélelméről szóló uniós irányelvet, sem akkor, amikor az általuk képviselt kisebbséget „nemzetbiztonsági kockázatnak tekintik”.

A képviselő szerint a független igazságszolgáltatás tiszteletben tartja az emberi jogokat és a törvényes előírásokat, és ezek a bírákra és ügyészekre is érvényesek, mert „ők sem lehetnek a törvény fölött”.

Emlékeztetett: az RMDSZ mindig is ellenezte, hogy a kormány sürgősségi kormányrendeleteket adjon ki, és azt mondta, hogy nem érthetnek egyet azzal, hogy miután szétválasztották a bírák és ügyészek karrierjét, ettől eltekintsenek a magas rangú ügyészek kinevezésekor. Megjegyezte, hogy a vonatkozó törvény vitájakor a most ehhez ragaszkodó ellenzék nem értett egyet a karrierek szétválasztásának szükségességével.

Hírdetés

Úgy vélte: szerencsés lett volna, ha a miniszter rész vesz az igazságügyi törvények parlamenti vitáján.

Kifejtette: az RMDSZ nem ért egyet a bírák és ügyészek visszaéléseit kivizsgáló ügyosztály megszüntetésével, főleg az után, hogy az ügyosztály főügyészének nyilatkozatából kiderült, hogy miként befolyásolta a bírósági döntéseket az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) keretében működő hasonló alosztály, ami „megengedhetetlen egy igazi jogállamban”.

A Tudorel Toader és PSD-ALDE, el a piszkos kezekkel az igazságszolgáltatástól címet viselő egyszerű indítványt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) 91 képviselője nyújtotta be az alsóházba, az igazságügyi miniszter lemondását követelve. Az indítványról szerdán szavaz a képviselőház.

Agerpres


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »