Martin Schulz: Európai népeinek együttélése szolidaritáson és a határokon átnyúló együttműködésen kell hogy nyugodjon

Martin Schulz: Európai népeinek együttélése szolidaritáson és a határokon átnyúló együttműködésen kell hogy nyugodjon

Legyenek épp olyan bátrak, mint elődeik és küzdjenek azért, hogy a kontinens népeinek együttélése szolidaritáson és a határokon átnyúló együttműködésen, ne pedig erőszakon és pusztításon alapuljon – mondta nyitóbeszédében Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke Robert Schuman francia külügyminiszter szavait idézve az uniós parlament négynapos plenáris ülésének hétfői kezdetén, az európai integráció kiindulópontját jelentő, történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat 66. évfordulójára emlékezve.

Hangsúlyozta, hogy a francia külügyminiszter szerint a világbéke megőrzése érdekében az azt fenyegető veszélyekkel arányban álló kreatív erőfeszítéseket kell tenni. Európát nem lehet egy csapásra felépíteni, ehhez konkrét cselekedetekre, de mindenekelőtt igazi szolidaritás megteremtésére van szükség – emelte ki.

A parlament elnöke Ferenc pápát idézve arra kérte az európaiakat, hogy a kontinens alapvető értékeit és humanizmusát újra felfedezve építsék a béke és együttműködés új modelljét, amely legyőzi a pusztítást és az erőszakot.

Marcelo Rebelo de Sousának, Portugália államfőjének áprilisi, az EP-ben mondott beszédére emlékeztetve kijelentette: miként a kontinens annak idején leszámolt a barbarizmussal, úgy fog leszámolni a terrorizmussal is. A terrorizmussal és az unió egységét próbára tevő migrációs válsággal kapcsolatban Toomas Hendrik Ilves észt elnököt idézve rámutatott, hogy “a nemzetállami megoldások Európát a II. világháború előtti időkbe repítik vissza”.

Beszédének végén annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a problémákra az európaiak zöme szerint még mindig a határokon átnyúló együttműködés a lehető legjobb orvosság. “Itt az ideje harcolni Európáért” – mondta. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »