Martin M. Šimečka: Szlovákia 2017: Már látni a Fico-korszak végét. Mi lesz utána?

Martin M. Šimečka: Szlovákia 2017: Már látni a Fico-korszak végét. Mi lesz utána?

(…)

A Smer hanyatlása szorosan összefügg az ország hanyatlásával. Jól illusztrálja mindezt a szlovákiai erdők állapota. Sokáig senki nem figyelt fel a csökkenésükre, mert mindenki azt feltételezte, hogy a fák nőnek, így a kivágásuk a természetes stabilitást szolgálja. És egyszeriben azt észleljük, hogy az egy helyben topogás időszakában erdeink fogyatkoznak, mivel a közömbös Fico kormány megengedte, az erdészeknek a féktelen fakivágást.

Ez nem csak a szlovák társadalom sóhaja az erdeink állapota láttán, melyre olyan büszkék voltunk eddig. Ez civilizációs hanyatlásunk fokmérője is. A fejlett országokban ugyanis a kormányok nem a fák kivágását, hanem azok telepítését támogatják. A The Economist azt írja, hogy Nyugat-Európa erdősít, Spanyolország például 1990-től mostanáig 28-ról 37 százalékra növelte az erdőterületeinek arányát, Olaszország 26-ról 32-re. Írország, ahol valaha szinte fa sem volt, ma területének 11 százalékát erdő borítja a kormány pedig a további erdősítést támogatja.

A szlovákiai erdők eltűnésével tehát civilizációilag távolodunk a nyugattól, mint ahogy iskolaügyünk és a szlovák egészségügy hanyatlása miatt is. Fico célja nem ez volt. Ez a következménye az általa vezetett korszak egy helyben toporgásának, hiszen a közszférában is érvényes, hogy ami nem mozog, az elhal.

(…)

Lehetséges, hogy Fico tudatosítja, hogy egymaga és színészi teljesítménye már kevés lesz, ezért segítségre lesz szüksége. Ez az egyedüli ésszerű indok arra, miért erőltette annyira, hogy a közmédia vezérigazgatója Jaroslav Rezník legyen. Megválasztása a legbaljósabb eseménye 2017-nek, melyért a Most-Híd mint koalíciós párt és maga Bugár Béla is felelősséggel tartozik.

Látható ugyanis, hogy Fico kész a hatalmát akár a demokrácia gyengítése árán is kitolni, a közmédia bekebelezése ennek vitathatatlan példája.

(…)

DenníkNMartin M. Šimečka: Slovensko 2017 – Už vidieť Ficov koniec. Čo bude potom?


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »