Martin Hanus: Miért ódzkodik Lajčák attól, hogy induljon az államfőválasztáson

Martin Hanus: Miért ódzkodik Lajčák attól, hogy induljon az államfőválasztáson

(…)

Lajčák néhány héten belül befejezi munkáját az ENSZ-közgyűlésének elnöki székében, ami az eddigi diplomáciai karrierje csúcsának számított. Mindemellett a Smer néhány héten belül már biztos akar lenni abban, hogy kit indít a jövő évi államfőválasztáson. Nem tudni, hogy Raši és Lajčák miről beszélt négyszemközt New Yorkban, de az biztos, hogy mint mondott a közös találkozó után. A TASR-nek nyilatkozva nem tagadta, hogy arról próbálta meggyőzni Lajčákot, hogy kapcsolódjon be az államfői posztért indított harcba, hiszen „jobb jelöltet nem tud elképzelni“, „nemzetközi viszonylatban a köztársasági elnöknek helyettesíthetetlen funkciója van, és ebből a szempontból számomra Miro a legjobb“. Raši emellett azt is elmondta, hogy mindenkinek drukkol, hogy „Mirot sikerüljön meggyőzni“.

(…)

Miért akarják annyira Lajčákot?

Lajčák indulását illetően a Smer berkeiből ezekben a hetekben kétféle információ szivárgott ki. Az egyik verzió szerint Lajčákot már félig-meddig meggyőzték, és holott nagy félelmei vannak az államfőválasztási kampánnyal kapcsolatban, ősszel bejelenti, hogy indul a jövő évi államfőválasztáson. Mások szerint az indulása még egyáltalán nem biztos, sőt egyre gyakrabban érkeznek New Yorkból olyan jelzések, miszerint a legsikeresebb szlovákiai diplomatát ugyan vonzza az államfői poszt, mégsem akar belépni abba a politikai fertőbe, ami ezzel a poszttal kapcsolatos.

(…)

A Smer számára Lajčák az egyetlen olyan pártbéli jelölt, akinek esélye van győzni a köztársaságielnök-választáson azokban az időkben, amikor ennek a pártnak a hírneve az összes többi jelölt mellett a lélekharang megkondítására emlékeztet.

(…)

Hírdetés

Annak ellenére, hogy Ján Kuciak újságíró és a menyasszonya meggyilkolása óta az országban nagyon sok minden megváltozott, mégis úgy tűnik, hogy Lajčák profitálni tudna abból, ha indul az államfőválasztáson, hiszen külügyminiszterként a nyilvánosság nagy része még mindig top diplomataként tekint rá, nem pedig a Smer politikusaként. (…)

(…)

Röviden: a legnehezebb időszakban Lajčák neve Robert Fico pártja számára a remény szinonimáját jelenti.

Lajčákot azonban valami más rémíti meg – a kockázat. Annak a kockázata, hogy elviselhetetlenül beszennyezi magát, esetleg, ne adj Isten elveszíti az államfői posztért indított harcot.

(…)

Ő, aki egész életében munkamániás volt, aki csak a saját munkájának élt, ő, akit átlagon felül és transzparens módon a közforrásokból fizetnek, neki hirtelen a vádlottak padján kellene ülnie a korruptakkal együtt egy 150 ezer eurós verseny érdekében?

(…)

A szlovákiai karrierista top diplomatának nincs attól nagyobb rémálma, minthogy az államfőválasztások befutója lesz.

Postoj.sk, Martin Hanus: Prečo sa Lajčákovi do toho tak nechce


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »