Marosvásárhelyi Kultúrpalota: a megyei tanács a beázás ellenére folytatja az együttmûködést a kivitelezõ céggel

Marosvásárhelyi Kultúrpalota: a megyei tanács a beázás ellenére folytatja az együttmûködést a kivitelezõ céggel

Augusztus elején beázott a marosvásárhelyi Kultúrpalota, amely éppen felújítás alatt áll. A beázásért a Romconstruct nevű a ploiești cég a felelős, amely az épület restaurálásának megbízott kivitelezője, és jelenleg a szecessziós épület tetőzetén dolgozik.

A Maros Megyei Múzeum munkatársai aggodalmukat fejezték ki, hiszen többször tapasztaltak gondatlanságot, felelőtlenséget a kivitelező cég munkáját illetően. A múzeum szakemberei – akik a munkálatokban csak megfigyelőként vesznek részt -, jelentették a beázást és a gondatlanságokat a Maros Megyei Tanácsnak, aki a restaurálás hivatalos megbízója és finanszírozója.

Péter Ferenc, a Megyei Tanács elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy a kivitelező cég vállalja az okozott károkért a felelősséget és sürgősségi beavatkozással sikerült elhárítani a további beázások veszélyét – így a múlt heti esőzések már nem károsították az épületet. Elismerte, hogy időnként nehézkes a kommunikáció a kivitelező céggel, de mostanig sikerült minden kritikus helyzetre megoldást találniuk.

Azt is megtudtuk, hogy a megbízott cég korábbi építésvezetője nem végezte komolyan a feladatát, de júniustól egy új építésvezető állt munkába, akivel a tanács együtt tud dolgozni, illetve folyamatosan nyomon követi a munkálatokat.

„Ez egyrészt a megyei tanács által szerződtetett építési felügyelő által történik, másrészt a projektmenedzsmenttel foglalkozó csapat is ellenőrzi, hogy hogyan halad a beruházás. Az építési felügyelő és a projektmenedzsment csapat tagjai állandó kapcsolatban vannak a kivitelező céggel, ez napi kapcsolattartást jelent. Ezt az ellenőrzési folyamatot csak erősíti a múzeumi kollégák segítsége, akik ott vannak a helyszínen, figyelemmel követik a munkálatokat, és azonnal jelzik nekünk, amikor valamilyen problémát észlelnek” – mutatott rá Péter Ferenc a munkálatok figyelemmel követésére.

A korábban felmerült gondatlanságok kapcsán felmerült a szerződésbontás megfontolása is. A tanács elnöke felhívta a figyelmet ennek a kockázataira: ideiglenesen leállnak a munkálatok, ami különösen veszélyes, hiszen a Kultúrpalota félig ki van fedve.

Hírdetés

Másrészt a cég beperelheti a megbízót a szerződés felbontása miatt, és ez akár évekig megbéníthatja a beruházás folytatását. Továbbá új közbeszerzést kell elindítani és lefolytatni, ami ugyancsak hosszas procedúra. Ugyanakkor semmi garancia nincs arra nézve, hogy felelősebb, komolyabb céget találnak. Mivel a Kultúrpalota felújítása európai uniós támogatásból valósul meg, fennáll annak a kockázata is, hogy a késések miatt elveszítik a támogatást.

Tehát egyelőre a tanács nem bontja fel a szerződést a kivitelező céggel, hiszen a fővállalkozóval mostanáig sikerült túljutniuk a vitás és kritikus helyzeteken, mondta a Maros Megyei Tanács elnöke.

A Maros Megyei Tanács 3 éve nyert egy Európai Uniós pályázatot, amelyet a Regionális Operatív Program írt ki kulturális örökség restaurálására és hosszú távú értékesítésére, amelyből a Kultúrpalota és a Természettudományi múzeum felújítását végezik. A Kultúrpalota felújításának keretösszege 6,5 millió lej, amelyből 6 millió vissza nem térítendő EU-s támogatás, a többi részt a Megyei Tanács állja.

A restaurálás kivitelezését végző céggel, a Romconstructtal, másfél éve írták alá a szerződést. A projekt keretében az épület homlokzatának és tetőszerkezetének felújítása kell megtörténjen, valamint a Tükörterem és a könyvtár lépcsőházának, továbbá a fémszerkezetek restaurálása.

A cégnek nincs A kategóriás műemlék felújításában szakmai tapasztalata, de a törvény értelmében ez nem is szükséges. A szakmunkákat ugyanis „kiadják” olyan specializálódott restaurátoroknak, akik minisztériumi engedéllyel és szakmai tapasztalattal rendelkeznek.

Borítókép: lexikon.adatbank.ro


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »