Marosvásárhely: Paşcan sürgeti az Unirea Főgimnázium elköltöztetését

Marius Paşcan szenátor szerint az Unireának nincs mit keresnie a katolikus gimnázium épületében. Úgy véli, a tanintézetnek új otthont kell keresni – számol be Szucher Ervin a kronika.ro-n.

El kell költöztetni a római katolikus egyház által 2004-ben visszakapott ingatlanból a marosvásárhelyi Unirea Főgimnáziumot, még mielőtt az önkormányzattal megkötött szerződés lejár – szögezte le keddi sajtótájékoztatóján Marius Paşcan liberális szenátor. A politikus szerint új otthont kell keresni a város egyik legjobb iskolájának.

Paşcan megoldást is javasolt: mint mondta, Marosvásárhely két egykori nagy tanintézete kong az ürességtől – a Ion Vlasiu nevét viselő faipari és a Constantin Brâncuşi-ról elnevezett építészeti szakközépiskola –, ezeknek egyikét át lehetne adni az Unireának. Harmadik megoldásként a ligeti kaszárnya hathektáros területét ajánlotta, ahol az önkormányzat új iskolát építhetne. Szerinte a jelenleg használt főépület manzárdosítása, amit a városháza vállalt fel, csak félmegoldás lehet. „Nem tudom, mennyire törvényes, hogy az önkormányzat uniós alapokat fektessen egy egyházi ingatlan bővítésébe és korszerűsítésébe, az viszont biztos, hogy hosszú távon ez sem az egyháznak, sem a városházának nem kedvez” – vélekedett a liberális politikus.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »