Maros: RMDSZ-es paktum a PSD-vel, Péter lesz a tanácselnök

Maros: RMDSZ-es paktum a PSD-vel, Péter lesz a tanácselnök

Megállapodást kötöttek az RMDSZ és a Szociáldemokrata Párt (PSD) területi szervezetei arról, hogy együttműködnek a Maros megyei önkormányzatban. A megállapodás szerint a testület elnöki tisztségét az RMDSZ, két alelnöki tisztségét pedig a PSD adja.

video_foto_834_bPéter Ferenc

Az RMDSZ korábban Péter Ferencet, Szováta polgármesterét nevesítette a megyei elnöki tisztségre. Péter Ferenc már nem indult a szovátai polgármester-választáson, és a megyei önkormányzatban szerzett képviselői mandátumot.

Az RMDSZ hétfőn kibocsátott közleménye szerint a szövetség és a PSD arról is megállapodott, közös erővel lépnek fel azért, hogy Maros megye minél több kormányzati és európai pénzforrást hívhasson le, és behozza lemaradását, mely „az elmúlt négy évben meg nem valósított projektek” révén alakult ki. A közlemény arra is kitér, miszerint az együttműködés fő célja, hogy Maros megye 2020-ra Románia egyik legfejlettebb régiója legyen és mielőbb behozhassa más megyékkel szembeni lemaradását. A Maros megyei önkormányzatba csupán három párt jutott be a június 5-i helyhatósági választások nyomán, a testületben az RMDSZ-nek 15, a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) és a PSD-nek pedig tíz-tíz képviselője lesz.

Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke az MTI-nek nyilatkozva elmondta: a megállapodás kizárólag a megyei önkormányzatra vonatkozik, a marosvásárhelyi önkormányzati többség kialakításáról tovább folynak a tárgyalások. A városi tanácsban az RMDSZ-nek tíz, a Dorin Florea polgármestert támogató PNL-nek hat, a PSD-nek négy, és az újonnan alakult Szabad Emberek Pártjának (POL) három képviselője lesz. A tanács várhatóan magyar többségű lesz, hiszen a POL listája befutónak számító helyein két magyar képviselő szerepel.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke korábban az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a szövetségnek ellenzéki szerepre kell készülnie Marosvásárhelyen, és nem kell alpolgármesteri tisztséget vállalnia a városban. „Dorin Floreával szemben kell többséget alkotni a városi tanácsban. Ez a többség hozzon majd határozatokat, és a polgármester azokat hajtsa végre” – jelentette ki az elnök. Hozzátette, hogy azért is ez tűnik jó megoldásnak, mert a marosvásárhelyi tapasztalat szerint Dorin Florea az RMDSZ-es alpolgármesteren keresztül a szövetség önkormányzati frakcióját is „bedarálja”.

A szövetségnek amúgy ez lesz a negyedik tanácselnöki tisztsége a hargitai, kovásznai és szatmári után. Szatmárban a PNL-lel kötött megállapodást az RMDSZ pénteken, az egyezmány értelmében RMDSZ-es elnöke és két liberális alelnöke lesz a megyei önkormányzatnak. Szintén a liberálisokkal egyezett meg az alakulat Brassóban, ahol az RMDSZ alpolgármesteri és Brassó megyei alelnöki tisztséget kap a paktum alapján.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »