Márki-Zay: Szükséges a gyerekek testi fenyítése, hogy szót fogadjanak

Szükséges a gyerekek testi fenyítése, hogy szót fogadjanak – így nyilatkozott egy rádióinterjúban Márki-Zay Péter. A hódmezővásárhelyi polgármester részletesen le is írja, hogyan kell megütni egy gyereket. Például csak nyitott kézfejjel, hogy ne maradjon nyoma. Kijelentéseiért rengeteg bírálatot kapott. Márki-Zay Péter ezután közösségi oldalán kezdett magyarázkodni és arról írt, hogy félreértették szavait, mert szerinte a gyermekbántalmazás nem egyenlő a testi fenyítéssel – közölte az M1 Híradója.

Az nekem mindig nagyon fontos volt, hogy a gyerekek szót fogadjanak, és ilyen szempontból én a testi fenyítésnek is szükségét érzem” – a gyermekneveléssel kapcsolatos nézeteit fejtegette Hódmezővásárhely polgármestere egy hete egy rádiós interjúban. Márki-Zay Péter szerint tehát szükséges a testi fenyítés, majd a magyar szabályozással szemben a megengedőbb kanadai törvényt említette példaként.

Úgy fogalmazott, „Kanadában a gyermeket semmilyen külsérelmi nyom nem érheti, nem lehet a fején ütni, nem maradhat nyoma, csak nyitott kézfejjel, nagyon pontosan, korrekten le van szabályozva, hogyan lehet fenyíteni a gyereket. És én azt gondolom, ez a helyes út, és ezt be is tartatják.”

A nyilatkozat nagy visszhangot váltott ki a sajtóban. „Márki-Zay Péter szükségét érzi a gyerekek testi fenyítésének” – ilyen és ehhez hasonló címmel jelentek meg cikkek például az Indexen, a 444.hu-n és a 168.hu oldalakon.

Hírdetés

Márki-Zay Péter ezután közösségi oldalán kezdett magyarázkodni. Itt már a feltétel nélküli szeretet fontosságát hangsúlyozta. A kanadai gyakorlat helyességéről azonban fenntartotta a véleményét, ugyanis szerinte „senki nem lett amiatt traumatizált felnőtt, mert az édesanyja ráütött egyet a fenekére, amiért kiszaladt egy autó elé az útra, a kistestvérét püföli a játszótéren, vagy vendégségben eltörte a házigazda kedvenc vázáját.”

Nem sokkal később pedig azt írta, „szó sem volt gyermekbántalmazásról”, mert úgy véli, ez nem azonos a testi fenyítéssel. A gyerekek bántalmazását közleményében már elfogadhatatlannak nevezte az abortuszhoz és a váláshoz hasonlóan. Hozzátette, „a gyermekeket a legtöbb ártalom nem egy fenékre ütéssel éri, hanem például a válással, szeretethiánnyal, a mindent ráhagyó neveléssel.”

Az Azonnalinak pedig azt nyilatkozta a hódmezővásárhelyi polgármester, hogy „a testi fenyítés célja, hogy eldöntsük, ki kontrollál.”

Márki-Zay Pétert kijelentései miatt több hírportál is bírálta. A HVG Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértőt idézi, aki a polgármester szavaira reagálva azt mondta, „pont annyira nem szabad gyereket bántalmazni, mint csokit lopni a boltból.

A 24.hu pedig azt írta, „elég nagy baj, hogy Márki-Zay veri a gyerekeit, de még nagyobb, hogy büszkélkedik vele.” Hozzáteszik, „mikor aztán a politikus rájött, mekkora negatív hájpot csinált magának, megpróbált (nem túl gerincesen) úgy tenni, mintha nem is azt mondta volna, amit, és módosítani próbált.”


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »