Markáns hidegfront érkezik, többfelé intenzív csapadékkal

Markáns hidegfront érkezik csütörtökön, amelynek nyomán többfelé várható intenzív csapadék: havas eső, akár villámlással, dörgéssel kísért hózápor – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel.

Kifejtették: csütörtökön az északi országrészben nagy területen megerősödik, a délután érkező front mentén viharossá fokozódik a nyugati, északnyugati szél. A legerősebb lökések 60-75, elsősorban az intenzívebb csapadékgócokban, illetve a hegyvidéki területeken lokálisan 75-95 kilométer/óra körül várhatók.

A szél veszélye miatt Budapestre, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Kiemelték továbbá, hogy az északon és keleten délutánig előforduló gyenge havazásból inkább csak az északkeleti határ közelében (Borsod, Szabolcs) maradhat meg maximum 2 centiméternyi hó. A déli órákig a Dél-Alföldön jelentéktelen mennyiségű ónos eső, fagyott eső is előfordulhat.

Hírdetés

Az ónos eső miatt Békés és Csongrád-Csanád megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Délután az észak, északnyugat felől délkelet felé gyorsan áthelyeződő front mentén több helyen intenzív csapadék várható. A kezdeti esetleges havas esőt hamar intenzív hódara, havazás, hózápor váltja fel, esetenként dörgés, villámlás kíséretében. Helyenként rövid idő alatt néhány centiméter hó hullhat. Az esti órákra az intenzív csapadékzóna ugyan elhagyja az országot, de mögötte éjszaka főként a Dunántúlon újabb hullámban várhatók hózáporok, helyenként 1-2 centiméter hóval.

Zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Kitértek arra is, hogy pénteken a Dunántúlon, Duna-Tisza közén viharos lökésekkel kísért északnyugati szél várható. Főként a hegyvidéki tájakon 70 kilométer/óra feletti lökések is lehetnek. Elsősorban délután, este a Dunántúlon, a középső országrészben hózáporokra lehet számítani, helyenként kisebb mennyiségű hóval. Egyes útszakaszokon a szél hordhatja a havat – hívta fel a figyelmet a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a legmagasabb nappali hőmérséklet általában plusz 1 és 9 Celsius-fok között várható. Késő estére mínusz 4 és plusz 1 fok közé csökken a hőmérséklet. Pénteken a minimumok általában mínusz 8 és mínusz 3 fok között, a szélcsendes, fagyzugos részeken mínusz 10 fok alatt, a maximumok mínusz 1 és plusz 4 fok között alakulnak.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »