Mariusz Błaszczak: „Minden négyzetcentiméter lengyel földet meg fogunk védeni”

Mariusz Błaszczak: „Minden négyzetcentiméter lengyel földet meg fogunk védeni”

Lengyelországnak le kell vonnia az ukrajnai háború tanulságait, és fel kell készülnie arra, hogy adott esetben megvédje területének minden négyzetcentiméterét – nyilatkozta Mariusz Błaszczak miniszterelnök-helyettes (egyben védelmi miniszter) a TVP Info állami hírtelevíziónak adott interjújában csütörtökön.

  „Nos tehát, az első és legfontosabb tanulság az, hogy meg kell védenünk minden négyzetcentiméternyi lengyel területet, és ez pont az, amit tenni fogunk.”

– mondta Błaszczak, hozzátéve: a lengyel hadsereg további két hadosztályát küldik a keleti tartományokba, hogy megvédjék a határt.

Błaszczak megjegyezte, hogy Lengyelország várhatóan jövőre kapja meg az Egyesült Államoktól rendelt M142 HIMARS  rakétatüzérség első szállítmányát, egyben a varsói kormány csütörtökön újabb hazai gyártású Piorun (villámcsapás) hordozható légvédelmi rakétákat rendelt a lengyel fegyveres erők számára. A miniszter szavai szerint a Piorun rendszer már bizonyította hatékonyságát Ukrajnában. A 3500 rakétából és 600 kilövő mechanizmusból álló új tételt még ebben az évben leszállítják a lengyel hadseregnek.

Hírdetés

Błaszczak a TVP Info-nak azt is elmondta, hogy Lengyelország 2021-ben GDP-jének 2,3 százalékát költötte védelemre, és ez az arány 2022-ben még magasabb lesz.

„Ezek hatalmas összegek, de a modern fegyverek pénzbe kerülnek. Ez egyfajta befektetés – egy befektetés a biztonságunkért.”

– mondta.

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »