Máris visszakozik a kormány, lemondhatnak az energetikai vállalatokra kirótt különadóról

Máris visszakozik a kormány, lemondhatnak az energetikai vállalatokra kirótt különadóról

Megtörténhet, hogy a kormány lemond az energetikai vállalatok üzleti forgalmára kirótt 2 százalékos adóról – nyilatkozta szerdán a Román Energetikai Központ képviselőivel kezdeményezett találkozó előtt Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök.
A kisebbik koalíciós párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöki tisztségét betöltő politikus elmondta, megbeszélést folytatott Viorica Dăncilă miniszterelnökkel a 114-es sürgősségi kormányrendeletről, és felsorolta neki a jogszabállyal kapcsolatos aggodalmait. Többek közt azt, hogy ez az adóügyi intézkedés súlyosan akadályozhatja az energetikai vállalatok fejlődési lehetőségeit és korlátozhatja profitcéljait.

„A miniszterelnök asszony egyetértett abban, hogy ez az adó túlzott mértékű , és hogy fontolóra kell vennünk a helyzetet, és nagy a valószínűsége, hogy le fogunk mondani erről a 2 százalékos adóról” – jelentette ki a felsőház elnöke.

Hírdetés

Călin Popescu-Tăriceanu arról is beszélt: előfordulhat, hogy a Dăncilă-kabinet elhalasztja a kapzsisági illeték bevezetését. A bukaresti kormány január 1-jén hatályba lépett, egyebek mellett a kapzsisági adót tartalmazó rendelete a bankokra, az energia- és a telekommunikációs cégekre vet ki új vagy jelentősen megemelt adókat. A rendeletről a végső szót a parlamentnek kell kimondania.

Miközben az energetikai társaságok esetében az üzleti forgalomra vetették ki a két százalékos adót, a kapzsisági illetéket a pénzintézeteknek akkor kell fizetniük, ha a bankközi hitelkamatláb, a ROBOR 2,0 százalék fölé emelkedik. Az illeték a bank eszközeinek 0,1 százalékától indul és a kamat 3 százalékot meghaladó szintjénél eléri a 0,3 százalékot.

A kereskedelmi bankokon és a román jegybankon (BNR) kívül újabban immár az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Bankszövetség is bírálta a bukaresti kormányt az intézkedések miatt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »