Máris több mint 10 ezren voltak kíváncsiak a Pénzmúzeumra

Elérte a 10 ezret a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont eddigi vendégeinek száma. A Magyar Nemzeti Bank által alapított innovatív kiállítótér több éves előkészítés után, alig másfél hónapja, március 15-én nyitotta meg kapuit, s az indulás óta folyamatosan telt házzal működik. Az Európa-szerte egyedülálló kiállítás a legkorszerűbb digitális technológiák és interaktív játékok segítségével vezeti be a látogatókat a pénz világába – jelentette a Gondolának a Magyar Nemzeti Bank.

A Pénzmúzeum azzal a céllal született, hogy minden generáció számára érthető, átfogó képet adjon a pénz működési logikájáról, gazdasági és társadalmi szerepéről, illetve kultúrtörténetéről. A Magyar Nemzeti Bank – részben korábbi látogatóközpontjának tapasztalataira alapozva – olyan intézményt hozott létre, mely a pénzhez kötődő sokrétű ismeretanyagot nem a hagyományos múzeumi keretek között, hanem a játékok és személyes élmények nyelvén adja át a látogatóknak. A kiállítás az újszerű szemléletnek köszönhetően nem csak információkat közvetít a pénzről, de ahhoz is hozzájárul, hogy a vendégek saját maguk, közvetlen tapasztalatok révén jussanak el egy-egy felismeréshez.

Hírdetés

A Széll Kálmán téren álló volt Postapalota kívül-belül felújított műemléképületében berendezett kiállítás a pénz világát öt csomópont mentén mutatja be, melyek a fizetőeszközök öt fő funkciója szerint tagolódnak. Az aranyról szóló bevezető térrészt követően a pénz értékmérő funkciójáról, majd a forgalmi eszköz, a fizetési eszköz, illetve a világpénz funkciókról szóló csomópontok következnek, végül a kiállítást a pénz kincsképző szerepéről és a szellemi tőke jelentőségéről szóló állomás zárja. A különböző csomópontokat járva a látogatók többek között megtapasztalhatják, hogyan működnek a bankok, részt vehetnek egy tőzsdei kereskedést szimuláló játékban, és saját kezükkel megemelhetnek egy valódi aranyrudat is.

Noha a múzeum minden generáció számára kínál új ismereteket és élményeket, elsősorban mégis az iskolás korosztály megszólítására törekszik. Ennek érdekében a Pénzmúzeum a Pénziránytű alapítvánnyal együttműködve aktív kapcsolatokat alakított ki a hazai iskolákkal, általános-, közép- és felsőoktatási intézményekkel, valamint részt vesz számos hazai, regionális és európai szintű pénzügyi verseny, bajnokság megvalósításában. A kapcsolatteremtés sikerét és a Pénzmúzeum népszerűségét jelzi, hogy a kiállítás iskolás csoportok számára fenntartott idősávjában már április közepén betelt minden szabad időpont, egészen a tanév végéig.

A Pénzmúzeum a bejelentkezést követően ingyenesen látogatható mind egyéni, mind csoportos látogatók számára. Időpontot az intézmény weboldalán lehet foglalni, de azoknak sem érdemes elkeseredni, akik a sok foglalás miatt nem tudnak rövid időn belül bejelentkezni: a weboldal a várakozás alatt is rendkívül gazdag választékot kínál a pénzhez és a múzeumhoz kötődő érdekességekből, informatív tudásmorzsákból és akár tanórákon is használható e-learning anyagokból – zárul az MNB Gondolához elküldött jelentése.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »