Máris szintet lépett a két szerdai népszavazási kezdeményezés – új témák is megjelentek

Máris szintet lépett a két szerdai népszavazási kezdeményezés – új témák is megjelentek

A gyermekvédelmi céllal szerdán, Orbán Viktor miniszterelnök által meghirdetett kezdeményezés kérdéseit már be is nyújtották az NVB-hez – és már megtalálhatók az oldalon a Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezte kérdéssor is.

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán az NVB-hez 2021-ben benyújtott országos népszavazási kezdeményezések között szerda délután már meg is jelentek a kormány, valamint a Budapest főpolgármestere, ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért induló politikus által feltenni szándékozott kérdések.

A kormány gyermekvédelmi céllal meghirdetett népszavazásának kérdései, mint az Orbán Viktor miniszterelnök bejelentéséből már kiderült, így szólnak:

  • “Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”,
  • “Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”,
  • “Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?”,
  • “Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”,
  • “Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”

Hírdetés

A Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazás a korábban bejelentetteknél több témáról kérdezné a lakosságot:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

Az NVB-nek a szerdai benyújtástól számítva 60 napja van arra, hogy döntsön a kérdés hitelesítéséről. Az NVB akkor hitelesíti a kérdést, ha az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésről van szó, és ha nem ütközik tiltott tárgykörbe – például a költségvetés vagy nemzetközi szerződések ilyen tárgykört jelentenének -, továbbá, ha egyértelmű a kérdés megfogalmazása. Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához, amelynek 90 napja van arra, hogy jogerősen eldöntse, a népszavazásra feltenni kívánt kérdés hitelesíthető-e.

Szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, amely ismét lehetővé teszi országos népszavazás kezdeményezését. Eddig ez nem volt lehetséges a járvány elleni sikeres védekezés érdekében hozott szabályok miatt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »