Máris javításra szorul a 132-es út Lövéte határában

Máris javításra szorul a 132-es út Lövéte határában

Már tavaly ősszel jelezte Lázár Zoltán, Lövéte polgármestere a Hargita megyei önkormányzatnak, hogy problémák lesznek a tavaly felújított 132-es megyei úttal Lövéte határában.

132-beszakadt-ab-10_or_b

Sejtése beigazolódott: a napokban beomlott az út egy része és az út menti támfal, amelyek megerősítése, mint kiderült, nem szerepelt az útfejlesztési tervben. A javításokat a beruházás értékéből visszatartott garanciapénzből oldanák meg.

A lövétei Fazakas Imre – aki a problémás útszakasz közelében lakik – érdeklődésünkre elmondta, pár napja dőltek le a támfalak, nagyobb esőzések voltak, és megáradt a patak, amely alámosta az utat egy körülbelül 10 méteres szakaszon.

Lázár Zoltán lövétei polgármester szerint az út mellett folyó patak már tavaly ősszel alámosta az utat, meg is repedezett rajta az új aszfalt. Már akkor a megyei tanácshoz fordult, s az intézmény szakembereitől azt a választ kapta, hogy a munkálatok értékéből garanciaként visszatartott összegből idén tavasszal végeznek javításokat.

A polgármester egyébként arra hívta fel a figyelmet, hogy a támfalakat több mint harminc éve helyezték el, és valószínűleg tönkrementek. Lázár Zoltán úgy tudja, a támfalak megerősítése nem szerepelt a 132-es út modernizálási tervében. „Ha a tervezők odafigyeltek volna, akkor a támfalak megerősítését is el lehetett volna végezni a felújítások alkalmával” – jegyezte meg.

Barti Tihamér, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke közölte, az aszfaltréteget a felújítási projekt részeként még 2010 táján terítették le a 2007-ben készült terv alapján, amely szerint akkor nem volt szükség ennek a támfalnak a megerősítésére. „2009-ben árvíz okozott károkat a környéken, ám a helyreállításnál sem tartották szükségesnek a szakemberek az illető támfal megerősítését. Ahol rongálódás történt, ott megerősítették az utat” – részletezte Barti.

Emlékeztetett: a 132-es út felújítására 2009-ben szerződést kötő konzorcium cégeit három évvel később felszámolták, ezért leállt a kivitelezés, és a megrendelő szerződést bontott a vállalkozóval. A megyei tanács a projekt folytatása érdekében leltározta az elmaradt munkálatokat, és megkezdte a közbeszerzési eljárást az új munkálati szerződés megkötésére. Mivel két évig leálltak a munkálatok ezen az útszakaszon, szükség volt a kivitelezési terv aktualizálására, ami 2014 márciusában történt meg, tudtuk meg Bartitól.

A 132-es megyei út 26,6 kilométeres szakaszán – Szentegyháza és a Brassó megyei határ között – végül tavaly decemberben fejeződtek be a munkálatok, az önkormányzat 65 millió lejt költött erre a célra uniós pályázat révén. A projektben egyébként kizárólag román nyelvű helységnévtáblák szerepeltek, a magyar feliratok hiányára pedig lapcsaládunk hívta fel a figyelmet. Ennek nyomán a megyei tanács magyar nyelvű helységnévtáblákat rendelt saját költségvetésből, melyekre 4700 lejt költöttek pluszkiadásként. A magyar nyelvű helységnévtáblák kihelyezését követően megírtuk: a táblák nem felelnek meg a törvényes előírásoknak, mivel a magyar településnevet nem kisebb, hanem ugyanakkora betűtípussal kellett volna írni, mint a román nyelvűt.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »