Marián Viskupič 42 pontos gazdaságmentő javaslatot tett közzé az oldalán

Marián Viskupič 42 pontos gazdaságmentő javaslatot tett közzé az oldalán

Marián Viskupič (SaS) a parlament Pénzügyi és Költségvetésért Felelős Bizottságának frissen megválasztott elnöke 42 pontos gazdaságmentő javaslatot tett közzé a közösségi oldalán. Elhalasztott adó- és járulékfizetés, 100 eurós hozzájárulás az alkalmazottakra, stb.

Marián Viskupič úgy tájékoztatott a közösségi oldalán, hogy

Mindenképp szükséges a beavatkozás, hiszen a gazdaság visszaesését a Költségvetési Tanács a GDP 2 és 6 százalékára becsüli.

 

1. Járművek, amelyek műszaki és emissziós jogosítványa lejárt március 1. és szeptember 30. között meghosszabbítják a műszaki és emissziós vizsga érvényességét három hónappal.

2. A gépjárműadó-mentesség a második negyedévre (100 eurót meghaladó előlegek vagy visszatérítések esetén az egész évben fizetendő előlegfizetés esetén).

3. Automatikusan (kérelem vagy értesítés benyújtása nélkül) a természetes és jogi személyek rendszeres éves adóbevallásának benyújtása elhalasztható 2020. március 31-ről és 2020. június 30-ra, –  beleértve a munkáltatókat, akik adóbevallást nyújtanak be alkalmazottaik számára, és a 2% -os felajánlás bejelentésének határidejét is június 30-ra elhalasztják. 

4. A személyi és társasági adófizetési kötelezettség elhalasztása 2020. szeptember 30-ig, kérelem vagy értesítés nélkül, valamint a késedelmi kamat nélkül.

5. A személyi és társasági adó előlegeinek 2020. október 30-ig (azaz 2020 októberétől lenne kötelező) eltörlése és a kamat elengedése. A hiányzó előlegeket az éves elszámolásban jelennek meg.  

6. Az egészség- és társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség elhalasztása 2020. február, március és április hónapok után, az adósok nyilvántartásába való bejegyzése nélkül. A májusi járulékfizetést júniusban kellene rendezni. A be nem fizetett járulékokat szétszámolják a 2020 júliusát követő 18 hónapra, kamatfizetési teher nélkül. Ez az intézkedés nem vonatkozna minden vállalatra, elsősorban a válság által sújtott kisvállalatokra.

7. A ÁFA-fizetési kötelezettség elhalasztása 2020. február, március és április hónapokra. A májusi ÁFA az esedékes időben, június 25-én volna fizetve. A be nem fizetett ÁFÉ-t szétszámolják a 2020 júliusát követő 18 hónapra, kamatfizetési teher nélkül. Ez az intézkedés nem vonatkozna minden vállalatra, elsősorban a válság által sújtott kisvállalatokra.

8. Előrehozni az ÁFA-ellenőrzések befejezését, ha az adófizető áfa-visszatérítést kért. Meghatározni, hogy 10 000 eurós összegnél legkésőbb április 30-ig lehet elutasítani vagy kifizetni. 50 000 eurós összeg, pedig május 31-ig.  

9. Bevezetni a munkaképtelenségnél a Karantén fogalmát. Ebben az esetben a munkaképtelenségi juttatást az első naptól a Szociális Biztosító fizetné. Ez az intézkedés nem vonatkozna minden vállalatra, elsősorban a válság által sújtott kisvállalatokra.

10. Lehetővé tenni a munkáltató számára, hogy a szakszervezetek előzetes jóváhagyása nélkül a fizetés 60% -ának megfelelő bérkompenzációra váltson a munkáltató akadályoztatása esetén.

11. Az üzemi szintű szabadságról / a kollektív szabadságolásról szóló végzésről bejelentése a munkavállalók képviselőinek előzetes beleegyezése nélkül, de legalább 3 napos előzetes bejelentési kötelezettséggel.  

12. Megváltoztatni a tömeges elbocsátásokat 20, illetve 30 alkalmazottról „20, illetve 30 alkalmazott vagy legfeljebb az előző hónaphoz képest az alkalmazottak 5% -a” mondatra. 

13. A végkielégítés kifizetése havi részletekben.

14. A vámtartozás megfizetésének határideje 10-ről 40 napra meghosszabbodik a harmadik országokból importálók esetében.

15. Az utazási irodáknak az utazás lemondásakor a pénz visszatérítésére vonatkozó kötelezettségének elhalasztása 14 napról 45 napra.

Hírdetés

16. A természetes személyek minimális járulékbefizetésének kötelezettsége alóli mentesség a március, április és május hónapjaira.

17. A vállalkozói engedély felfüggesztése legalább 1 hónapra (ma 6 hónapra lehet), határozatlan időre, de legfeljebb három évre.

18. Az veszteség adóleírására vonatkozó összes korlátozás megszüntetése.

19. A behajthatatlan adósságok adóból való leírásának felgyorsítása (egy évvel a határidőn túl 50%, 2 évvel a határidőn túl 100%).

20. Kamat és kölcsön-visszatérítések március, május és április hónapokra azoknál a kiskereskedelmi és szolgáltatási tevékenységeknél amelyeket érint a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának 2595. intézkedése a Szlovák Garancia és Fejlesztési Bankon (SZRB) keresztül. Mindezt a természetes és jogi személyek kérvénye alapján.  

21. A banki kölcsönök törlesztéseinek három hónappal történő elhalasztása anélkül, hogy felkerülnének az adósok listájára, anélkül hogy igényelhetnék a bankok általi kölcsönök korai visszafizetését. Ennek fejében a bankoknál elengednéka bankilletékek megfizetését.

22. A vállalkozások bérleti díjainak megtérítése amelyeket a  Kormányhivatalának 2595. intézkedése alapján zártak be.

23. A kiskereskedelmi üzletek bezárása által okozott károk megtérítése (például romlandó áruk, élő virágok, szaporító anyagok, szezonális termékek, stb. Pontosítani kell az áruk típusát).

24. Különböző hivatalok ellenőrzéseinek leállítása visszavonása szeptember 30-ig. (az újonnan kezdeményezett ellenőrzésekre vonatkozik, a folyó ellenőrzéseket be kell fejezni) 16 hivatalt érint.

25. Az ajánlott küldemények letétbe helyezési idejének meghosszabbítása 7 nappal, az intézkedés szeptember 30-ig érvényes.

26. A határidők 90 nappal történő meghosszabbítása, hacsak másképp nincs meghatározva: a. adóbevallás ( 30 nappal) b. jelentés a bérekről az egészségpénztárnak és a szociális biztosítónak – 60 nappal.

és további 14 esetben

29. Egyszerűsíteni a munkahely megtartási támogatás odaítélésének feltételeit.

31. A 2019 után járó közvetlen agrártámogatások azonnali kifizetése, minden olyan gazdának, amelyek az APA szemszögéből nem tekinthető kockázatosnak. Jelenleg sok gazdánál még fel vannak függesztve a kifizetések, ugyanis az ellenőrzések nem zárultak le.

32. Engedélyezni, hogy a közjegyzők működjenek, amennyiben kesztyűvel, fertőtlenítőszerrel és szájmaszkkal rendelkeznek.  

33. Több határátkelőhely megnyitása teherfuvarozás céljából, pl. Bódvavendégi (Hosťovce), Ipolyság, Komárom, Sajószentkirály (Kráľ), Párkány, Poprádremete (Mníšek nad Dunajcom).

34. Azokban az üzletekben, amelyek nyitva lehetnek, nem korlátozni a nyitvatartást az ügyfelek koncentrációjának csökkentése érdekében.

35. Engedélyezni a karantén intézkedéseket a munkahelyen. Karantén helyiség létrehozására az üzemben, ahol a munkavállalókat 2 hétig, 24 órán át el lehet helyezni – olyanoknak,  akiknek otthon kellene karanténban maradniuk, de még nincsenek tüneteik és képesek munkájuk elvégzésére. A munkáltató biztosítson helyet alváshoz, egészségügyi létesítményeket és élelmet. Önkéntes alapon.

36. Felfüggeszteni a GDPR érvényességét annak érdekében, hogy információkat lehessen nyújtani a megerősített esetekről azoknak, akik szoros kapcsolatban állnak velük, és ami lehetővé teszi a vállalkozások számára a karanténhelyzetek bejelentését és a termelés biztosítását.

37. Engedélyezni a higiéniai követelményeket betartó létesítmények újranyitását (gumi vagy műanyag kesztyű, fertőtlenítőszer és szájmaszk az eladók számára, valamint belépés csak a szájmaszkkal rendelkező ügyfelek számára). Kinyittatnák a kulcsszolgálatokat, a vetőmag üzleteket, virágüzleteket, építőanyag raktárakat, textil, méteráru boltokat. Lehetővé tenni az áruk egyéni kiadását a raktárakból. Lehetővé tenni a szállásadást, az ott dolgozók számára

38. 100 € vissza nem térítendő hozzájárulás biztosítása a munkáltató számára a védőfelszerelés (kesztyű, fertőtlenítés, kendő …) beszerzésére, minden egyes alkalmazott számára március 1-től kezdődően.

39. Tárgyalni a távközlési társaságokkal az internet korlátlan hozzáféréséről, növelni az otthoni munkavégzéshez adatmennyiségét.  

40. Létrehozni egy szlovák és angol weboldalt, amely tartalmazza a koronavírusra vonatkozó intézkedéseket és naprakész információkat.

41. Engedélyezni a koronavírus kereskedelmi alapon történő vizsgálatát is.

42. Gyorsított bevezetése – az üzleti környezet 100 olyan konkrét fejlesztésének, amely azonnal megvalósítható, és nem okoz hiányt az állami költségvetésben.

A teljes bejegyzés elolvasható Marián Viskupič FB oldalán.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »