Marián Balázs: Mečiarizmus Robert Fico arcával

A “mi emberünk” az, aki ezt igazolta, akiről törődni kell és meg kell védeni. Nincs ebben semmi új, Robert Fico így osztja fel a lakosokat “enyéimre” és a többiekre. Az előbbiek akármit megtehetnek, az utóbbiak csak másodosztályú polgárok lehetnek. Az elsők védettek és érinthetetlenek, a többieket többször megtámadják. Robert Fico kormánya ismételten visszahúz minket a mečiarizmus korszakába, és egyre messzebb tolja el tőlünk a demokratikus világot.

 

Naivak lennénk, ha mást várnánk Ficotól. Amióta megszerezte a hatalmat, azóta ilyen: arrogáns és agresszív politikus, aki a médiát is politikai játszmákba húzta. A különbség ott van, hogy idáig csak a komoly politikai ellenfeleire és az újságírókra támadt rá agresszívan, de manapság támadásainak céltáblája lett mindenki, aki kritikát mer megfogalmazni.

 

A fiatalok elgondolkodnak rajta, hogy akarnak-e egy ilyen országban maradni, illetve, hogy külföldi tanulmányaik után vissza akarnak-e jönni. A közösségnek azonban pont olyan viselkedési kultúrára van szüksége, amelyet az a két fiatal képvisel, akik  nem féltek megmutatni munkaadójuk tisztességtelen praktikáit.

 

1998 májusában a szlovák pszichiáterek felszólították Vladimír Mečiart, hogy saját és a közösség érdekében távozzon a politikából. “A lelki egészség szakértőiként aggódó szemmel figyeljük, hogyan bánik a hatalommal” – írták akkor nyílt levélben a pszichiáterek. (..)

 

Robert Fico viselkedésére és nyilvános fellépéseire való tekintettel egyre inkább adja magát az adott hasonlat. És lehet, hogy a pszichiáterek nyilatkozata is.

 

 

aktualne.sk – KOMENTÁR Mariána Balázsa: Mečiarizmus s tvárou Fica

 

 


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »